Druženje za žene posvećeno islamskom načinu odijevanja žene, hidžabu

Druženje za žene posvećeno islamskom načinu odijevanja žene, hidžabu

U subotu, 13.2.2021.godine, Sektor za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina organizirao je druženje za žene.
Ovo druženje Bijeljinke su posvetile islamskom načinu odijevanja žene, hidžabu. Svaka džematlijka na druženje je došla u omiljenoj kombinaciji odjeće za posebne vjerske i svjetovne prilike. Među odjevnim kombinacijama bilo je svečanih haljina, kat-dimija i bluza, posebnih odjevnih kombinacija dobijenih od dragih osoba iz najsvetijih mjesta Mekke i Medine, prelijepe ešarpe, mahame, tunike i suknje.
Na druženju je Enisa Okanović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri MIZ Bijeljina, održala prigodno predavanje o Hidžabu, a njene saradnice Lamija Camić i Adelisa Ćosić uljepšale su ovo druženje kreativnim idejama.
“Hidžab je naš ponos, naša zaštita koju svakodnevno trebamo. Zaštitimo se nezdravih modnih trendova koji nameću oskudno odijevanje koje ženi oduzima ženstvenost. Nerijetko možemo vidjeti i pocijepanu odjeću koja je u modi i stoji u ponudi poznatih brendova. Stvoritelj nas najbolje štiti, a sve upute imamo u Njegovim riječima. Pored naših tijela koje štitimo odjećom neka naše oči nose “hidžab” tako što ćemo obarati pogled, čuvati čednost i time spriječiti nastanak onoga što može ugroziti naše duhovno putovanje, može ugroziti sreću na oba svijeta. Veoma važan je “hidžab” govora i sluha, a to znači da pričamo samo lijepo, dobro i umjereno, da štitimo svoj sluh i ne slušamo ogovaranje i ružan govor. Lijepim ophođenjem i dobrim djelima razgalimo jedni drugima prolaznost ovog svijeta, prolaznost dunjaluka. Trudimo se da zikr, veličanje Stvoritelja, bude naš govor, jačajmo svoj unutrašnji iman dobrim djelima. Ne dozvolimo da budemo poslastica zlu koje nas vreba. Molim Svemilosnog Stvoritelja Allaha, dž.š., da nam pomogne i da nas učini od onih koji svoja srca samo za Njega vežu. Amin!” kazala je koordinatorica Sektora za brak i porodicu.
Sa ovog druženja Bijeljinke su ispunjene zadovoljstvom otišle svojim domovima.