DŽEMAT SREDNJA TRNOVA – EKSKURZIJA GORAŽDE, FOČA, USTIKOLINA, SARAJEVO – FOTO GALERIJA

DŽEMAT SREDNJA TRNOVA – EKSKURZIJA GORAŽDE, FOČA, USTIKOLINA, SARAJEVO – FOTO GALERIJA

Piše: Mujaga ef. Cifrić: Ekskurzija – Goražde, Foča, Ustikolina i Sarajevo

Ramazanski bajram je i ove godine trnovskoj omladini u znaku ekskurzije. Djevojke i omladinci koji su bili redovni na mukabelama, teravijama i zajedničkim omladinskim iftarima, nagrađena je ekskurzijom u Goražde, Foču i Sarajevo. Bilo je opstrukcije i poteškoća, ali je želja za realizacijom bila mnogo veća!

Sredstva za prijevoz nam je obezbijedio naš veliki ahbab i prijatelj, koji želi ostati anoniman, a i omladina je dala svoj simbolični doprinos, kako bismo ipak realizovali ono što je još početkom Ramazana bilo planirano.

U ranim jutarnjim satima, 09.07.2016. auto i putnički kombi, sa 14 putnika se uputio prema Zvorniku, Vlasenici, Han Pijesku, Sokolcu, Rogatici te smo stigli u Goražde, grad koji je u ekonomskom usponu prethodnih godina. Odmah po dolasku, odveo sam ih na izletište Rorovi, odakle se prostire fantastičan pogled na Goražde, grad na rijeci Drini.

Putnici nisu krili zadovoljstvo pogledom na goraždansku panoramu.

A onda je uslijedio najveseliji dio našeg obilaska, topovi, tenk, ljulje, klackalice te vrteška…

U popodnevnim satima smo sišli u grad, obišli čaršiju, Kayseri džamiju, Most Alije Izetbegovića, mnogobrojne parkove, sišli do Drine. U večernjim satima, nakon kahve, čaja i večere, zaputili smo se u Ustikolinu gdje ćemo prenoćiti. Moj ahbab – Faruk ef. Džankić je platio 5 soba za smještaj naše ekipe.

U nedjeljno jutro smo se zaputili na gradilište Aladža džamije, te obišli ovu bosansko-hercegovačku ljepoticu. Iako su tek ozidani zidovi, uspravljeni stubovi oko sofe na ulazu,  munara koja se zida odiše onom ljepotom koja u ovom trenutku jako nedostaje gradu Foči.

Produžili smo svoj put u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Nakon fotografisanja kod Vijećnice, prošetali smo Baš-čaršijom, popili kahvu, pojeli ćevape i po koji sladoled, te klanjali podne – namaz na sofi Begove džamije. Naravno, posjetili smo šehidsko mezarje Kovači, te mezar prvog Predsjednika Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića i proučili Fatihe. Ostalo je još malo vremena koje smo koristili po sopstvenim željama, a onda smo krenuli kući.

Povratak smo kratko prekinuli kako bismo odmorili u Đurđeviku, kahvu popili i pratili utrku našeg atletičara Amela Tuke.

U akšamsko vrijeme smo stigli u našu Srednju Trnovu, zahvalni Uzvišenom Allahu što je ovo hairli putovanje prošlo bez ikakvih problema i na zadovoljstvo svih učesnika.

Tražio sam i komentare na ekskurziju, jedan broj se odazvao pa su kazali:

-Prelijepo druženje ispunjeno šalom i smijehom,odlično organizovano, ma jednom riječju – extra. Alma C.

-Bilo je lijepo , prelijepo , super kao i uvjek , nema te riječi koja bi mogla to opisat, zaista. Enesa M.

-Ukupna atmosfera je bila odlična i gostoprimstvo je bilo odlično. Ne znam stvarno šta da kažem o ekskurziji, osim da je bilo odlično i voljela bih da to ponovimo, ako Bog da… Alma M.

-Bilo je odlično i kada god budete gdje planirali računajte na mene. Elvir S.

Komentari su naravno pozitivni, a ono što se meni posebno svidjelo je to što su dva momka iz ove naše ekipe sutradan došli u džamiju na jaciju namaz, da je klanjamo u džematu.

Molim Uzvišenog Allaha, da nagradi one koji su materijalno pomogli naše putovanje, da uveća njihovu nafaku i da ih učini onima koji su hairli i koji napreduju u svom poslu, kao i sve učesnike putovanja!

Hairli, rahat, uspješni bili u svojim životima, poslovima i životnim putovanjima!

Uz mahsuz Selam, Mujaga efendija Cifrić