Emanet i trajno dobro: Vakufi MIZ Bijeljina i uvakufljenja proteklih šest godina

Emanet i trajno dobro: Vakufi MIZ Bijeljina i uvakufljenja proteklih šest godina

Naš Poslanik, Muhammad a.s., u čuvenom hadisu poručuje:

“Poslije smrti čovjeka njegovi tragovi na ovome svijetu nestaju, osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro (sadaku), znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će se za njega moliti.”

Kada malo bolje pogledamo ovaj hadis, vidjećemo da nas Poslanik Muhammed alejhisselam ovdje uči da od sebe uvijek dajemo maksimum. Zamislimo samo kolika je vrijednost jednog djela zbog kojeg nam se pišu sevabi stoljećima poslije naše smrti. Ovo se posebno odnosi na prvo djelo spomenuto u ovom hadisu, sadekatun džarijeh, ili ono što se u Islamu naziva vakuf.

Kad je Bijeljina u pitanju, prema dostupnim podacima, uvakufljenja nije bilo nakon 1940. godine, a zna se da su prije toga veliki vakifi bili iz porodica Pašić, Salihbegović, Preljubović, Čolić.

Vrijedne nekretnine

U periodu nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu pristupilo se obnovi rada Islamske zajednice na ovom prostoru, te obnovi porušenih džamija i drugih objekata. Radi se o gradskoj zoni Bijeljine, sa pet džemata, te četiri džemata u Opštini Ugljevik. Na području MIZ Bijeljina obnovljeno je ili je u završnoj fazi obnove ukupno osam džamija, dva mesdžida, dva turbeta i šest vakufskih kuća, a izgrađen je Mektebski centar u Bijeljini te kupljena i rekonstruisana kuća za mekteb u džematu Srednja Trnova.

Dakle, imali smo sedam projekata djelimične rekonstrukcije, te deset građevinskih projekata za potpunu obnovu ili izgradnju, računajući i Mektebski centar od 500 m2, vrijedan 500.000 KM, za koji je novac obezbijedilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u vrijeme kada je ministar bio Edin Mušić.

Taj Centar nismo imali prije rata, a još smo kupili dvije nekretnine koje prije rata nismo imali. Jedna je lijepa kuća pored Gradskog kina, vrijedna 340.000 KM, nekadašnje vlasništvo porodica Pašić i Mrkaljević, a u susjedstvu našeg Mektebskog centra. Za kupovinu te kuće, na inicijativu Reisu-l-uleme Kavazovića, sakupljen je potrebni novac na samo jednom iftaru u Goraždu, a naravno da imamo spisak vakifa i za njih pripremljene vakufname. Da ih Allah, dž.š., nagradi.

Druga vrijedna nekretnina je Pašića kuća, u kojoj je kancelarija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, od 42 m2, te stanovi porodica Hadžibeganović i Osmanbegović. Advokat Bakir Pašić svoj dio od oko 250 m2 stambenog i oko 250 m2 dvorišnog prostora, prodao je MIZ Bijeljina, po vrlo povoljnoj cijeni od 350.000 KM, jer se radi o strogom centru Bijeljine. Projektom proširenja administrativnog sjedišta, naš Medžlis, uz pomoć Muftijstva tuzlanskog, Federalnog ministarstva reseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića, te porodice doktora Faika Šabića, uskoro postaje vlasnik većeg dijela dvorišta, 3/4 prizemlja i 1/2 sprata ove lijepe građevine. Elhamdulillah!

Uvakufljenja nakon 75 godina

No, ono što također vrijedi zapisati i zapamtiti su prva uvakufljenja nakon više od 75 godina, koja su naše džematlije, naši vakifi, uradili u proteklom petogodišnjem periodu.

Lijepo je zapamtiti ova imena. Bijeljinka Šaha Hajdarević, koja živi u Australiji, uvakufila je dva (2) dunuma prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta u naselju Krušik. Bilo je to prvo uvakufljenje nakon 75 godina.

Rahmetli Mensur Berberović, neposredno prije preseljenja na Ahiret uvakufio je kuću i tri (3) dunuma okućnice sa voćnjakom, u bijeljinskom naselju Kruševlje. Da mu Allah da najbolje mjesto u džennetu. Njegova hanuma Mineta, ima doživotno pravo uživanja, a prateća služba MIZ Bijeljina održava ovo imanje.

Mehmedalija Muhić, Bijeljinac koji od prije rata živi u Brčkom, uvakufio je 700 m2 građevinskog zemljišta u Gvozdevićima, uprkos brojnim ponudama da tu parcelu proda.

Sadeta Junuzović, koja živi u Americi, uvakufila je jedan (1) dunum građevinskog zemljišta u naselju Krušik. Uz punomoć, uvakufljenje je obavila Sadetina sestra Fatima, koja živi u Bijeljini.

Porodica Mehinović, četiri brata i sestra, koji su većina u Sarajevu, ustupili su na korištenje njivu od deset (10) dunuma u Gojsovcu pored Bijeljine, a kada prođe ostavinska rasprava iza njihove rahmetli majke, uvakufiće tu njivu, a vakuf da glasi na ime rahmetli majke.

Sa Mehinovićima

Vjeruju nam džematlije, hvala Uzvišenom Allahu, pa nam ponude i da kupimo, uz povoljnu cijenu. Tako smo 2020. godine od porodice Šadić, u Gojsovcu, pored puta za Batković, kupili tri (3) dunuma poljoprivrednog zemljišta prve klase, te i na taj način uvećali vakufsko poljoprivredno zemljište.

Poljoprivredno zemljište

Projektom Unapređenja korištenja vakufske imovine, 2014. godine pokrenuto je Vakufsko poljoprivredno dobro koje danas posjeduje mehanizaciju vrijednu skoro 500.000 KM, nabavljenu uglavnom putem donacija, uvakufljenja, ali i zarađenim novcem.

U ovom projektu veliku podršku, pored naših džematlija i vakifa, MIZ Bijeljina ima od Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva tuzlanskog i Vakufske direkcije, te još nekih nevladinih organizacija koje nam povremenu pomažu.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, konkretno bijeljinski džemati, u svom posjedu ima 150 dunuma (15 hektara) poljoprivrednog zemljišta, a danas obrađujemo ukupno 850 dunuma (85 hektara). Pored  imovine Medžlisa, još 150 dunuma ustupljeno je od strane naših džematlija na besplatno na korištenje, a za ostalo zemljište plaća se zakup. Kako su mnoge naše džematlije u inostranstvu, njihovo zemljište je u sigurnim rukama, a novac od zakupnine mnogim porodicama koje žive u Bijeljini dobro dođe za njihove potrebe, plaćanje računa, nabavku ogrjeva i ostalo.

Ovim projektom postigli smo više ciljeva. Domaćinski pazimo na poljoprivredno zemljište, zapošljavamo nove radnike, obezbjeđujemo dodatna novčana sredstva za rad Medžlisa, te dajemo pozitivan primjer da se samo radom plodna bosanska zemlja može oplemeniti, baš kao što i naše duše i tijela osjete blagodat rada i uzgojenih plodova.

Zašto smo zapisali?

Musliman svaki posao počinje Bismilom, u ime Boga. Da čestito počne i uspješno se završi. Naše je da učinimo ono što od nas zavisi, sve ostalo određuje Allah Uzvišeni. Rečeno je: “Trudite se, a vaš trud će vidjeti Allah, Njegov Poslanik i vjernici.”

Džemati i medžlisi imaju svoje skupštine, medžlis ima i svoj Izvršni odbor, kojima se podnose izvještaji. Imaju iznad sebe više organe Islamske zajednice kojima se ti izvještaji proslijeđuju na uvid i usvajanje, uz kontrolu i provjeru. Vjerujemo da je dovoljno neophodnih pravila i procedura za čestit i odgovoran rad, za povjerenje naših nadređenih i naših džematlija.

Ostavljamo ovaj zapis, i još mnoge ćemo, In shae Allah, zbog dobronamjernih, da znaju, zbog zlonamjernih, da ne robuju predrasudama i glasinama. A Allah najbolje zna.

Molimo Uzvišenog Allaha da nas sve uputi i svojom milošću primakne dobrima, a odmakne od loših. Amin, ja Rabbi.

 

Emir Musli