Esad Alagić ne zaboravlja rodni kraj i svoju domovinu

Esad Alagić ne zaboravlja rodni kraj i svoju domovinu

U Janju, Bijeljinu i okolna sela koja su u maju ove godine poplavile rijeke Drina i Sava prekjučer, 8. jula, stigla je vrijedna pomoć iz Australije. Uvidom u spiskove lokalnih vlasti, pedeset najugroženijih porodica dobilo je po 1.000 KM kako bi se ublažile štete koje su pretpjeli. To je dio novčane pomoći u iznosu od 260.000 KM, koja je ovih dana za poplavljene u BiH stigla iz ove daleke zemlje.

Esad Alagic sa sestrom Eminom koja zivi u Bijeljini
Esad Alagić, Bošnjak koji decenijama živi u Melburnu, nije zaboravio svoju domovinu i svoj rodni grad Bijeljinu. Alagić je sa 18 godina otišao u svijet, a danas je direktor Islamskog koledža i Islamskog koordinacijskog vijeća Australije. On je i predsjednik Merhameta Australije, a u posjeti BiH, s njim je bio i Senad Voloder, sekretar Merhameta Australije, inače rodom iz Mostara. Obojica ističu da je ova akcija rezultat ličnog angažmana i saradnje sa australijskim prijateljima koji suosjećaju sa narodom BiH.

DSCN3744
Delegacija iz Australije pomoć je već dostavila nastradalima u Željeznom Polju, Maglaju, Doboju, Podrinju, a potom i Janji i Bijeljini. “Ni ovdje nismo gledali na nacionalnost i vjeru. Željeli smo dostaviti pomoć najugroženijim i nadam se da je ta zamisao dobro realizirana. Ako Bog da, sličnu akciju planiramo i u septembru,” kazao je Esad Alagić. Alagića i Volodera u Bijeljini je dočekao Slavko Bašić, načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti. Posebnu zahvalnost izrazio je Alagiću. “Ovo je još jedan naš čovjek koji nas nije zaboravio, koji je u dalekoj Australiji mislio na sve nas. Nije birao ni po naciji ni po vjeri i nadam se da će ovakvih donatora biti još, kako bi se ublažile nevolje ovih ljudi,” kazao je Slavko Bašić.