FOTO: 17. noć mjeseca Ramazana u Ahmed-age Krpića džamiji u Bijeljini.

FOTO: 17. noć mjeseca Ramazana u Ahmed-age Krpića džamiji u Bijeljini.

Piše: Emir Musli; Foto: Nurudin Guja Bećarević…

Bismillah, Elhamdulillah! Prvi put nakon 26 godina i početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, 25 godina od potpunog uništenja svih bijeljinskih džamija, u četvrtak 31. maja 2018. godine, u Noći Bedr (Lejletul Bedr), 17. noći mjeseca Ramazana u Krpića džamiji u Bijeljini organiziran je iftar, klanjani akšam namaz, jacija namaz i teravih namaz te proučen mevlud. Hvala Allahu, u Noći Bedr tekbiri su zažuborili iz ove bijeljinske ljepotice.

Ugledni bijeljinski trgovac Ahmed-aga Krpić, porijeklom iz Hercegovine, krajem 18. stoljeća izgradio je u bijeljinskoj Hambar mahali džamiju za čije izdržavanje je uvakufio više dućana u Janjica čaršiji. Za vrijeme austrougarske vladavine, u blizini ove džamije izgrađena je prva bolnica u Bijeljini. Nije poznato da je ikad sačuvan tarih Krpića džamije. Kao dotrajala, 1909. godine je porušena, a već sljedeće godine na istom mjestu izgrađena je nova džamija koja, kao i sve ostale, nije preživjela rušenje 1993. godine.

Džamija Ahmed-age Krpića do temelja je srušena 13. marta 1993. godine, kada su srušene i ostale četiri bijeljinske džamije. U decembru 2002. godine, nakon mukotrpnog vraćanja vakufskih parcela i teškog puta obezbjeđivanja građevinskih dozvola, za svih pet džamija urađeni su temelji i obnova je počela. Do sada su sve munare uspravljene, a od 2006. godine u funkciji je Sultan Sulejmanova Atik džamija, koja je svečano otvorena u augustu 2014. godine. Svečano su otvorene i proklanjale i četiri džamije u džematima opštine Ugljevik, koji organizaciono pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina. In Shae Allah, nijetimo uskoro svečano otvoriti i Krpić džamiju u Bijeljini.

Obnovu Krpić džamije, grube građevinske radove finansirao je Suad Šindrić, a nakon njega obnovu je preuzela vakifska porodica Salkanović, hadžinica Fatima, njen sin Enver sa porodicom, te unuk Almir sa porodicom. Da ih Allah Uzvišeni nagradi svojom milošću. Porodici Salkanović pridružili su se i njihovi poslovni prijatelji, među kojima i Milenko Stevanović, vlasnik firme Steco Centar.

Iftar 17. noći mjeseca Ramazana finansijski su omogućili hadžinica Fatima, njen unuk Almir, te supružnici Emina i Suad Jusufović, a pridružile su se i mnoge džematlije. Pripremu iftara, hranu, limunadu, sokove i posluživanje obavila je naša omladina, da ih sve skupa Allah dž.š. nagradi. U Noći Bedr, u Krpić džamiji bio je i Hasan ef. Mustafić, predratni imam Krpić džamije. Hadžinica Fatima nije mogla prisustvovati iftaru zbog zdravstvenih problema. Dovimo za njeno zdravlje i da nam se što prije pridruži na jednom od namaza u njenoj džamiji.

U Noći Bedr, teravih namaz u Krpić džamiji predvodio je Mirsad ef. Okanović, a glavni imam Samir ef. Camić teravih namaz predvodio je u Atik džamiji. Prigodan mevludski program u Krpić džamiji izveli su naši imami, vjeroučitelji i horska sekcija Mektebskog centra u Bijeljini.

Svečano je bilo u Krpić džamiji, što možete vidjeti u našoj foto-galeriji.