Hutba: Svečano otvorenje Ahmet-Age Krpića džamije

Hutba: Svečano otvorenje Ahmet-Age Krpića džamije

U petak 19.07.2024. godine u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Bijeljina Samir ef. Camić, održao je hutbu povodom svečanog otvorenja Ahmet-Agine Krpića džamije u Bijeljini.

Hutba Samira ef. Camića je glasila:

Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18.)

Draga braćo, cijenjene sestre, poštovani vakifi!

Hvala Uzvišenom Allahu, danas svjedočimo našu  zahvalnost Gospodaru svjetova, svjedočimo radost i sreću. Sa današnjim danom počinju manifestacije svečanog otvorenja obnovljene, u ratu porušene džamije Ahmed-age  Krpića u Bijeljini. Zahvalnost, radost i sreća se u ovim danima iskazuje kontinuiranim trudom, htjenjem i zalaganjem da pokažemo od nas ono što je najbolje, najdragocjenije.

 

Biti u skupini onih koji džamije grade i održavaju  je velika čast i znak da smo na pravom putu i sa onima koji se nikog osim Allaha ne boje.

Zato i iskazujemo svoju zahvalnost, radost i sreću što imamo priliku biti sudionici velikog događaja.

Allahov Poslanik Muhammed, a.s., je rekao: Prvi koji će biti pozvani da uđu u Džennet su oni koji Allahu zahvaljuju u radosti i u žalosti!“

Džamija Ahmed-age Krpića u Bijeljini srušena je 13. marta 1993. godine  u sabahsko vrije, kao i ostale četiri Bijeljinske džamije. Svjedočili smo tom, za našu Islamku zajednicu, našu Domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš grad teškom iskušenju. Svi oni koji se toga sjećaju dobro znaju koliko je to bilo teško iskušenje. Niko nije krio tugu i žal zbog činjenice da se identitet muslina Bošnjaka Bijeljine pokušava uništiti, prekriti, sakriti, ukrasti.

S tim što, svako od nas  je na svoj način dovio i zavjetovao se  Uzvišenom Gospodaru da se džamije vrate na mjesto gdje su  bile stotinama godina. Nismo gubili vrijeme u očaju i beznađu.

Fizčki građevine džamija su momentalno nestale, ali u našim dušama i mislima nikada nisu izgubile svoje mjesto.

Allah, dž.š., u Kur'anu kaže:

“Tako mi vremena, – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.” (Asr)

Draga braćo, cijenjene sestre!

Vrijeme prolazi, svaki trenutak koji prođe nikada se više ne može nadoknaditi, šansa koja se izgubi nenadoknadiva je.

Vjera u Allaha je garant na prvom mjestu das mo uspjeli i da svoje vrijeme kojem se Allah, dž.š., kune, trošimo na pravi način.

Vjernik ne pada u očaj, jer vjera ga uči da iskušenjima samo jača svoj put ka Allahovoj neizmjernoj milosti.

Mi smo iskoritili vrijeme na pravi način, dovili smo i djelovali smo, postupali smo onako kako nas savjetuje svojim primjerom Muhammed, a.s., zajedno sa svojim ashabima nikada nije odustajao, već je djelovao i iznalazio rješenje za razne izazove i iskušenja. Nema nam boljeg primjera.

Vjera podrazumijeva činiti dobro, bez obzira koliko ono bilo. Nekada nam se čini da je djelo malo i da ne možemo više od sebe dati, međutim Allaha zna najbolje da i to malo djelo kreira velike stvari.

Svako od sebe da pomalo, a to malo proizvede ono veliko, a u ovom slučaju gradeći i obnavjaljuči džamije svi zajedni gradimo jak i stabilan  džemat ujedinjen u dobru i hajru.

Dobro djelo ne prestaje i ne završava se sa jednim djelom, dobro je kontinuitet koji traje, strpljivo i odgovorno nastvaljamo koračati pravim putem, a i strpljivost je odlika onih koji ne gube i ne propadaju. Budimo strpljivi, istrajni i odgovorni.

Draga braćo, cijenjene sestre!

Istina, kada tražimo istinu i svoj hak, moramo je i mi dati, vladati se po njoj bez obzira u kakvom stanju bili, isitna nema alternativu.

Laž nije svojstvena vjerniku, zato djelujmo po istini i preporučujmo je.

U vremenu u kojem je poremećen sistem vrijednost, kada se promoviše zlo i laž, ne odustajmo mi od istine i pravde, jer su nas one dovele u situaciju da se danas  radujemo i ubiremo plodove Allahove, dž.š,  milosti.

Draga braćo, cijenjene sestre!

Allah, dž.š., je garant da nećemo izgubiti i propasti. Vjera, dobročinstvo, istina i sabur  na dunjalučkom putu nezaobilazne su smjernice.

Ne odustajmo od vjere u Allaha, činimo dobro ma koliko ono bilo, materijalno, duhovno, svjedeno, ono je vrijedno.

Strpljivo koračajmo pravim putem, jedinim pravim putem trasiran i utaban Poslanikovom, a.s.,  praksom i tradicijom.

Molim Allaha, dž.š.,  da nas učvrsti i ujedini u Dini-imanu, da nas pomogne u činjenju i promovisanju dobra, oplemenjeni i inspirasani istinom i pravdom te učvršćeni saburom.    Amin.