“I TI BUDI IBRAHIM”

“I TI BUDI IBRAHIM”

U bijeljinskom Centru za kulturu 17. oktobra je održana  tradicionalna, dvanaesta po redu Kurban-bajramska akademija pod nazivom “I ti budi Ibrahim”. Izvođenjem ilahija na turskom, arapskom i bosanskom jeziku, te spletovima narodnih igara nastupili su hor, orkestar i folklor Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, hor i solisti Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, učači Kur'ana iz Janje, te gosti iz bratskog udruženja “Bosna-Sandžak” iz turskog grada Adapazara, općina Serdivan. Prisustvovali su predstavnici susjednih medžlisa, bošnjačkih organizacija i udruženja, lokalne vlasti, Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, te Ramiz Salkić, potpredsjednik NS RS.

Publika u Centru za kulturu

Povodom petnaestogodišnjice obnove rada MIZ Bijeljina, na početku programa slijedilo je kratko podsjećanje na godine obnove i problema, nade i uspjeha. Ibrahim Imširović i rahmetli Sead Berberović, prvi su sekretar i predsjednik MIZ Bijeljina nakon obnove rada. Dodijeljene su i zahvalnice onima koji su svojim angažmanom ili novčanim sredstvima doprinijeli obnovi infrastrukture Islamske zajednice u ovom dijelu BiH. Posebna zahvalnica za izuzetan doprinos radu MIZ Bijeljina dodijeljena je Azri Medinić, predsjednici bijeljinskog “Merhameta”. Faruk Ilkis-Lotinac, u ime gostiju iz Turske i Emir Musli, predsjednik MIZ Bijeljina, razmijenili su prigodne poklone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suad Godušević iz Janje, prvak Evrope u učenju Kur'ana, proučio je Ašere, nakon čega je uslijedio program. Gosti iz Zvornika pobrali su aplauze za svoj nastup, a naša omladina još jednom je pokazala da, pod rukovodstvom glavnog imama Samir ef. Camića i muallime Enise Okanović, svake godine napreduju i usavršavaju svoje izvedbe. Kao voditelj programa briljirao je imam Mirsad ef. Okanović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U potpuno ispunjenoj dvorani novoizgrađenog Centra za kulturu posebnu pažnju izazvao je zajednički nastup domaćina i gostiju iz Turske, koji su na kraju programa izveli tradicionalnu igru Bošnjaka iz Serdivana. Veče je nastavljeno druženjem i pjesmom u prostorijama Mektepskog centra. Organizator Akademije bio je Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, pod pokroviteljstvom administracije Grada Bijeljina i uz pomoć brojnih sponzora.