Izjava Mustafe ef. Gobeljića glavnog imama MIZ Brčko i potpredsjednika sabora IZ u BiH

Izjava Mustafe ef. Gobeljića glavnog imama MIZ Brčko i potpredsjednika sabora IZ u BiH

SVEČANOST OTVORENJA DŽAMIJE U BIJELJINI – jedan događaj i dvije lijepe priče:

Danas sam prisustvovao svečanosti otvorenja obnovljene džamije Ahmed-age Krpića u Bijeljini, i rijetko kao danas, uživao u ambijentu i događaju u kojem sam bio sudionik. Dva su razloga:

Prvo: važnost ovog događaja za Islamsku zajednicu i muslimane Bijeljine (Semberije) i izvanredna organizacija ove svečanosti od strane naših domaćina-MIZ Bijeljina. Nepotrebno je trošiti riječi na objašnjenje važnosti ovog događaja u ovom dijelu naše domovine, ali ponekad mi, svojim propustima i nesnalaženjem, bacimo sjenku na blistavot i važnost tog čina.

Danas te sjenke nije bilo. Sve je bilo dostojno veličine događaja koji nas je okupio. Stoga, moje iskrene čestitke svima koji su dali doprinos da ponesemo jedno ovako iskustvo danas iz Bijeljine, napose glavnom imamu i predsjedniku medžlisa.

I drugo: ne znam je li ovo prvi slučaj (naravno, nije dobro ako je prvi) u Bosni nakon rata, ali prvi je, kome sam ja svjedočio, da ova svečanost dobije još jednu svoju dimenziju, još jedan svoj ukras, toliko važan za našu zemlju, ljude ove zemlje, našu budućnost. Biznismen (srpske nacionalnosti) Milenko Stevanović bio je jedan od tri dobrotvora (dva Bošnjaka i jedan Srbin) kojima je naš poštovani Reis-ul-ulema Husein-ef. Kavazović uručio vakufname (u slučaju g. Milenka zahvalnicu) za vrlo izdašnu finansijsku pomoć u ponovnoj izgradnji ove porušene Allahove, dž. š., kuće.

Živimo u vremenu kada mnogi ljudi potiču na zlo, čine zlo i rado šire priču o zlu. Dobro kao takvo, ljudska dobrota, iskrenost, plemenitost, kao da je izgubila pravo na dah, na život u našem mnogoliko toksičnom prostoru. I upravo stoga, nasuprot tome, ističem ovu drugu lijepu priču. Milenko Stevanović je donirao 32. 000 KM za obnovu ove džamije. I ne samo to. Pristao je da se to obznani, da mu na bini, u najsvečanihem trenutku ovog skupa, naš poštovani Reis-ul-ulema uruči zahvalnicu. Pristao je a nije morao.

Svi mi znamo “težinu” ovog čina. Poslao je poruku mira, dobrote i suživota. I nije se sčinjao i borio sa bilo kojom vrstom kompleksa, naprotiv. Stoga, iskrene čestitke i zahvalnost ovom čestititom i veoma uspješnom čovjeku.