Kurban-bajram u Bijeljini. Elhamdulillah!

Kurban-bajram u Bijeljini. Elhamdulillah!

Kurban-bajram ili Hadži-bajram obilježen je tradicionalno na području dva medžlisa Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, Medžlisu Janja i Medžlisu Bijeljina. Bajram namaz klanjan je u tri džamije u Janji, četiri džamije na području općine Ugljevik, koje pripadaju MIZ Bijeljina, te u centralnoj bijeljinskoj Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji.

Bijeljinska Sulejmanija bila je dupke ispunjena džematlijamа iz Bijeljine, Domovine i Dijaspore, pa se bajram-namaz klanjao i u hodniku, na sofi i u haremu džamije. Nakon sabah namaza, bajramski vaz držao je Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije, a prigodan bajramski program učenjem Kur`ana, tekbirima, salavatima i izvođenjem ilahija i kasida, upriličili su muški članovi hora Mektebskog centra Bijeljina.

Bajram namaz predvodio je i hutbu kazivao Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Glavni imam je sa minbera uputio tradicionalnu bajramsku čestitku:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bajramsko jutro nastavljeno je druženjem, prvim jutarnjim zajedničkim kafama, a potom klanjem kurbana, porodičnim okupljanjem i ručkom te ostalim bajramskim ibadetima. Elhamdulillah, uspješno je obavljeno i prikupljanje kurbanskih kožica i izvršena predaja otkupljivačima.

Molimo Uzvišenog Allaha da hadžijama i ostalim džematlijama ukabuli ibadete, da nas obraduje Svojom milošću i da Svoj odabrani ummet održi na putu istine i pravde. Amin, Ya Rabb.