Međureligijsko vijeće osudilo napad na Atik džamiju u Bijeljini

Međureligijsko vijeće osudilo napad na Atik džamiju u Bijeljini

Međureligijsko vijeće u BiH je 06. 02. 2014. organizovalo zajedničku osudu posljednjeg napada na Sultan Sulejmanovu Atik džamiju u Bijeljini koja je bila na meti vandala u noći 01. 02. 2014. Ovoj zajedničkoj osudi su se odazvali predstavnici crkava i vjerskih zajednica iz Bijeljine, Janje i Brčkog, vjerski službenici koji su već dali veliki doprinos razvoju međureligijskog dijaloga svojim angažmanom u Odborima za međureligijsku saradnju.

Ispred Islamske zajednice osudi su prisustvovali Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bijeljina i Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ-e Janja. Ispred Srpske pravoslavne crkve napad je osudio bijeljinski arhijerijski namjesnik Ljubo Bogdanović. U ime Katoličke crkve ovaj napad je osudio dekan brčanskog dekanata vlč. Veselko Župarić.

Pored predstavnika crkava i vjerskih zajednica osudi se priključio i gradonačelnik grada Bijeljina, g. Mićo Mićić koji je poručio da grad treba da ostane prepoznatljiv po toleranciji i poštovanju ljudskih prava.

Nakon osude ovog vandalskog napada, predstavnici MRV-a, Emir Kovačević i Igor Kožemjakin su održali sastanak sa predstavnicima gradskih vlasti gdje su ih primili gradonačelnik Mićo Mićić, zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović i Slavko Bašić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti. Gradonačelnik Mićić je upoznao predstavnike MRV-a sa zaključcima Skupštine grada Bijeljina, koja je jednoglasno, na svojoj 18. sjednici osudila ovaj napad. Gradonačelnik Mićić je obećao da će shodno preporuci MRV-a staviti ovaj vjerski objekat, nacionalni spomenik BiH pod video nadzor u što skorijem roku, saopćeno je iz Međureligijskog vijeća.