Medžlis Islamske zajednice Bijeljina – Zekat, Sadekatu-l-fitr i Članarina: Informacije za naše džematlije u domovini i dijaspori

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina – Zekat, Sadekatu-l-fitr i Članarina: Informacije za naše džematlije u domovini i dijaspori

Poštovane džematlije,

Ramazan je mjesec Božije milosti i dobročinstva. Ove godine ramazan smo dočekali u posebnim okolnostima vezanim za pandemiju COVID 19 (Corona virusa) koji je zadesio cijeli svijet. Ne znamo koliko će sve ovo trajati.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina i u ovakvim vanrednim okolnostima djeluje u skladu sa mogućnostima, nastojeći da sa svojim džematlijama održi dobru komunikaciju dijeleći smjernice koje, bar djelimično, mogu ublažiti poteškoće sa kojima se svi zajedno susrećemo.

Vjerski obredi se odvijaju prema uputstvima viših istanci Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih, entitetskih i gradskih institucija. Očekujemo da će se stanje, ako Bog da popraviti, a mjere ublažiti.

 

 

S tim u vezi, obraćamo vam se ovim putem kako bi vam pomogli u izvršavanju islamskog šarta Zekata, kojeg Bošnjaci tradicionalno uplaćuju u najodabranijem mjesecu ramazanu, te posebnog ramazanskog ibadeta Sadekatu-l-fitra.

 

 

Zekat je imovinski ibadet u vidu obaveznog izdvajanja određenog procenta imovine koja ispunjava uvjete zekata u svrhe definirane Kur'anom, a posredstvom ustanove Bejtul-mala Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sadekatu-l-fitr je ibadet imovinskog karaktera koji se izvršava tokom mjeseca ramazana na način da se izdvoji imovina u vrijednosti jednodnevne ishrane čovjeka.

 

 

Muslimani na poseban način vode brigu da  izdvajanja Zekata i Sadekatu-l-fitra obave na vrijeme i na pravom mjestu. To vaše pravo mjesto je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, posredstvom medžlisa, a u ovom slučaju Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Džematlije koje borave u našim džematima, Zekat i Sadekatu-l-fitr mogu uplatiti kod džematskih blagajnika ili u kancelariji Medžlisa u Bijeljini, koja radi sa neznatno skraćenim radnim vremenom.

Svjesni smo činjenice da mnoge naše džematlije u ovom trenutku nisu u mogućnosti doći u svoje rodno mjesto i direktno izvršiti uplatu Zekata i Sadekatu-l-fitra na blagajni Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina ili u svojim džematima, kao što je to bio slučaj do sada. Naše džematlije vode brigu o svojoj zajednice te joj pružaju veliku podršku u radu. Na tome smo im iskreno svima zahvalni.

Uzimajući u obzir sve što nas je ovih mjeseci zadesilo, MIZ Bijeljina ovim putem želi istaći mogućnost da se obaveza ibadeta Zekata i Sadekatu-l-fitra može izvršiti i putem direktne bankovne transkacije na devizni račun Medžlisa za uplate iz inostranstva i tekući računa za uplate iz Bosne i Hercegovine.

Također, naše džematlije u ovom mjesecu žele uraditi što više dobrih djela, u koja nedvojbeno spada i godišnja članarina Islamske zajednice. Članarina je vaša direktna podrška radu MIZ Bijeljina koji u periodu poslije agresije ima izuzetnu ulogu u buđenju i jačanju vjerskog i nacionalnog identiteta.

 

Poštovane džematlije,

Zekat, Sadekatu-l-fitr, članarinu i ostale dobrovoljne priloge možete uplatiti na račune MIZ Bijeljina kako dolje slijedi, a sa posebno naznačenom svrhom vaše uplate, te naznakom za koji džemat (Bijeljina, Janjari, Atmačići, Glinje, Srednja Trnova).

Sve potvrde o vašim uplatama moći ćete podići u kancelariji Medžlisa, nakon što se steknu uslovi za to.

 

Uplate iz inostranstva:

Instruction for International Payments in EUR/USD/CHF/GBP

currency from abroad to Bosnia and Herzegovina

56: Intermediary Institution

PRCBDEFF (ProCredit Bank AG Frankfurt, Germany)

57: Account with Institution

MEBBBA22 (ProCredit Bank d.d. Sarajevo, Bosnia and Herzegovina)

59: Beneficiary Customer

IBAN (account number) : BA391941100058501228

Beneficiary name: MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BIJELJINA

Beneficiary full address: Patrijarha Pavla 6, 76300 Bijeljina, Bosna i Hercegovina

 

Uplate iz Bosne i Hercegovine:

Ž.R. 555 001 0000 696 720 Nova banka Bijeljina

Ž.R. 194 110 0058 5 00 161 Pro Credit  banka Bijeljina

 

Molimo vas da na vašoj uplati navedete svrhu uplate i za koji džemat.

 

Sve dodatne informacije ili uputstva možete dobiti na brojeve telefona:

00387/ 55 226-250

00387/ 65 958-102, Viber- Whats App

E mail: bijeljina@mizbijeljina.ba

 

Uz dove Uzvišenom  Allahu, dž.š., za vaše zdravlje, nafaku i bereket, sve vas srdačno selamimo.

Ramazan šerif mubarek olsun!