Mevlud u džematima Glinje i Srednja Trnova

Mevlud u džematima Glinje i Srednja Trnova

U sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., Dani mevluda “Volimo te, o Poslaniče” nastavljeni su mevludskim svečanostima u našim džematima Glinje, u četvrtak 15.12.2016. poslije jacija namaza, te Srednja Trnova,  u subotu 17.12.2016. također poslije jacija namaza.

U Azizija džamiji u Glinjama okupilo se oko 80 džematlija i njihovih gostiju, a vaiz je bio Mujaga-ef. Cifrić. Svečano je bilo i u Harija džamiji u Srednjoj Trnovi, gdje je vaz držao Damir-ef. Čokić. Učestvovali su svi imami Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina uz pratnju polaznika mektebske nastave i izvođenje prigodnih recitala i ilahija. Da Allah, dž.š., svojom milošću nagradi sve učesnike ovih mubarek večeri Mevluda.

O mevludu u džematu Srednja Trnova, piše Mujaga-ef. Cifrić, imam tog džemata:

“Povodom rođenja posljednjeg Allahovog Poslanika u našem džematu je upriličen mevludski program, u subotu, 17.12.2016.g.
Mevludu su prisustvovali svi imami sa područja našeg medžlisa, na čelu sa Camić ef. Samirom. Imami su proučili mevlud i jednu ilahiju, a za recitacije i pet ilahija pobrinula su se naša omladina i polaznici mekteba, koje je pripremala muallima Alma.
Vazi – nasihat je održao Damir ef. Čokić, imam džemata u Janjarima. Damir ef. je govorio o savjetima Muhammed, a.s., svojim ashabima i sljedbenicima, a posebno je podvukao da se, pored izvršavanja ibadeta, mora obatiti pažnja na čuvanje od grijeha, a posebno onih koje činimo svojim jezicima.
Na mevludu je bilo prisutno preko 90 osoba, među kojima je bilo omladine i džematlija iz Glinja, Janjara, Atmačića, Bijeljine i Janje.

Nakon mevluda je upriličeno druženje za imame i omladinu u našem mektebu.”

Fotografije iz Azizija džamije i Hajrija džamije: