Moramo biti jedni drugima inspiracija!

Moramo biti jedni drugima inspiracija!

www.preporod.com

Nemamo pravo Bosnu da zaboravimo! Kako mi je široko srce ljeti, kad vidim našu omladinu iz dijaspore, a znaju za petak i džumu. Allahu hvala, ima ih koji ne zaboravljaju kerane šamije i dimije naših nana, beharli grane naših jabuka, kruške kolatuše i zobnjače, i balkave, i trahanu, i kadaif, i grah, i kuruzu, i rahatlokum, i nišestu, sogan dolmu, i zeljanicu, i burek sterani, i burek u gužvu, i mohune, i penđeviš, i sofru, i đugume, i pendžere i kapije sa halkama.

Mladi aktivista iz Sanskog Mosta, Ajdin Hasanić svojevrsni je feneomen na društvenim mrežama. Zajedno sa svojim drugovima snima spotove šaljivog i poučnog karaktera, pokreće humanitarne akcije, druži se… jednom riječju – širi pozitivnu energiju. Preporod objavljuje njegov “StandUp” nastup u St. Gallenu gdje je bio gost manifestacije Noć uz GAM, u februaru, ove godine.

ajdin-hasanic-2

Hvala Svemogućem, Selam Najodabranijem.

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.. ili.. kako se ono veli u Bosni.. ? Kako bolan??

Selam Alejć’. Bolje, daleko bolje zvuči na uho nego „ćao“. A i zdravije za dušu..
Kako ja da skontam, šta komšija meni želi reći, kad mi dobaci ono „ĆAO!“ I sad ja kontam, i kako god da skontam, ono ćao, to mi dođe ko „mjao“, a „mjao“ je od mačaka. Aaa… tu smo. Mačke love miševe, a miševi jedu sir. SIR SE PRAVI OD MLIJEKA !? MLIJEKO DAJU KRAVE ! Reče mi komšija da sam VO!

Okej, ovo je bilo malo šale, ali, da li ste znali, da, ćao, odnoscno SCIAO na venecijanskom dijalektu italijanskog jezika znači „tvoj sam rob, sluga“…pa sad, jesmo li robovi jedni drugih, ili smo robovi Svevišnjega?…

…pametnom je i išaret dovoljan.

Kao i mnogi od vas, dolazim iz poznate zemlje trokutastog oblika, zemlje piramida .. ali nije riječ o Egiptu !

Zemlje baklave, ali nije ni Turska! Zemlje kahve, ali nije ni Brazil, ZEMLJE GDJE STARI DIDOVI NOSE FRANCUSKE KAPICE, ALI NIJE FRANCUSKA !

Zemlje za koju bi neki htjeli da je dijelom Srbija ili Hrvatska, ali je ona uprkos svima, BOSNA, bila i ostala.

NE ZABORAVITE BOSNU ! NEMOJ DA ZABORAVIMO BOSNU! Nemamo pravo Bosnu da zaboravimo! Kako mi je široko srce ljeti, kad vidim našu omladinu iz dijaspore, a znaju za petak i džumu. Allahu hvala, ima ih koji ne zaboravljaju kerane šamije i dimije naših nana, beharli grane naših jabuka, kruške kolatuše i zobnjače, i balkave, i trahanu, i kadaif, i grah, i kuruzu, i rahatlokum, i nišestu, sogan dolmu, i zeljanicu, i burek sterani, i burek u gužvu, i mohune, i penđeviš, i sofru, i đugume, i pendžere i kapije sa halkama.

Pa kako može svu ovu nabrojanu ljepotu i milinu i ukuse i mirise zamijenit’ jednim hot-dogom, koka-kolom i drugim nezdravim hakaratima.

Neki su počeli svojatati naše gurmanluke, nazivajući ih svojim novim imenima. Kao što naši susjed kažu kad naprave baklavu da je to „ŠTRUDEL ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI“.

Bošnjo je uvijek radio po svom i radit’ će po svom, bio on u Bosni ili van Bosne..

Ma, on kad poželi jagnje na ražnju, nema tog zakona i države u EU koji će to spriječiti.

Ma kome ja to pričam, znate vi to svi..

Ima li gdje tako lijepih nadimaka kao što naše nane imaju u Bosni? Znate ono, Zahirovca, Ekremovca, Jusufovca, Hasanovca..

Što ujedno govori čija je ona žena i kakav on prema njoj mora biti u braku. Znači; HASAN-OVCA-Žena od

Hasana.. a Hasan je.. .. … šta?

Ali opet, nismo svi ovce, pa imamo i nadimke Jusin'ca, Hasin'ca itd, itd..

Đe ste još čuli da se u Švabe žena zove Helmutovca ili Johanovca?

Ili kod kineza, MAO-CE-TUNGOVCA?

Iako tih kineza ima sad i u Bosni, Bosna nije Kina. Znate ono, nas Bošnjaka i Kineza, milijarda i po’.

Kad smo već kod Kineza, uđem ti ja neki dan kod njih u radnju, onako s vrata „selam ljudino, imal’ bujruma“, kad on meni odgovara: „IIIIIMA, IMAA, SEDAM MALAKA“

Vidite šta znači biti neupućenu neki jezik.. Bio je isto tako jedan čovjek, klanjao, išao na teravije redovno, ali nije znao arapski jezik, a svi koji su ga znali, plakali bi kad bi imam učio neke ajete koji govore o Sudnjem danu, Džehennemu, Džennetu itd. Svi plaču, jedino on miran. Dođe kući, razmisli dobro o tome, i odluči da će sljedeću teraviju i on plakati. Došla je i ta teravija, popunili se saffovi, počelo se klanjati, i nakon Fatihe, imam prouči ajet: „we-jes-elunne'ke-anil’-mehiitd“, što u prevodu znači: „a pitaju te o mjesečnom pranju“, kad on odvali plakati, plače znači k'o godina, koči se čovjek, a ovima ostalima čudno i smiješno bi što se on tako ponaša pri najnormalnijem ajetu.

Imamo mi u Bosni i naše imame, koji se trude oko očuvanja vjere. Da ne zaboravim i vašeg imama, Sabahuddina, da ga Allah nagradi za njegov trud oko ove svečanosti, i za poziv upućen meni, i evo me večeras, hvala Allahu, tu.

Neki dan mi jedan naš efendija kuka kako se nema.. A ja spremno dočekam „kako bolan nemaš, ti da nemaš, ne bi se zvao imam!?“

Isto tako, neki dan pitam ja svoga babe: „babo, koje boje su ti najdraže?“, kad će on, ko iz topa: zelena, svijetlo-zelena, tamno-zelena, metalik-zelena, bijela i lila“

Pa što bijela i lila babo dragi? – Bijela, jer se najlakše može prefarbati u zelenu, a lila, čisto zbog onoga Elhamdullillah.
Da vam ispričam slučaj, kad sam radio ljekarski za vozački ispit. I sad ja u onom hodniku sjedim, čamim, oko mene žena, ljudi, starijih, haos živi, i sad izlazi jedan od doktora i pita onu stariju nanu do mene : MAJKA JESI LI TI ZA EKG?

– Jok sine, ja sam ti za SDA..

Moja nane rahmetli, Allah joj se smilovao, često je učila, aminovala, klanjala. Jednom babo i ja upalimo TV da pogledamo utakmicu. Prenos bio na Al-Jazeeri, i normalno, komentator je opisivao situaciju na terenu u svom, arapskom jeziku. A nane u drugoj sobi, čuvši taj arapski, ruke prema nebu, i uhvati aminati sve dok se utakmica nije završila i dok komentator nije prestao pričati arapski.

A i prezimena u Bosni su nam specifična.. Tako je jedan učitelj u Bosni kaznio djecu zbog pričanja na času. Za kaznu su morali napisati po stotinu puta svoje prezime. Jedan od njih udari u plač. Šta je sad, priupita ga učitelj.

„ma lahko je njemu učitelju, on se preziva Kiš, a ja sam Hadžimučimulikaramehmedbegović…

ajdin-hasanic-3

Ko sam?

Kao što znate, ja sam Ajdin Hasanić, dolazim iz najstarije čaršije zapadne Bosne, Starog Majdana, koji se nalazi u okolici grada na 9 rijeka, Sanskog Mosta. Školarac sam, pohađam srednju mješovitu školu u Sanskom Most u, smjer tehničara elektroenergetike. Kao što ste mogli vidjeti, bavim se glumom. Koristeći blagodati savremenih medija i interneta, maksimalno se trudim da na sebi svojstven način doprinesem očuvanju naše vjere, kulture i tradicije. Poprilično sam zadovoljan ovim što sam do sad postigao, jer moj YouTube kanal je odavno premašio milionske brojke, a i na Facebook-u moj profil broji oko 160 hiljada prijatelja.

VI NEMATE SLOBODNOG VREMENA!

Vi nemate to, vi ste dio Ummeta. Svaki član ovog Ummeta, pogotovo ako se radi o mlađoj osobi, konstantno radi na poboljšanju društva!

Radi nešto dobro za ljude. Vi nemate slobodnog vremena, ponavljam. Nemate vremena da visite na računarima po 8 sati, nemate vremena za GrandTheftAuto ili NeedForSpeed. Nemate vremena za novi film koji izlazi..

Vi imate vremena da radite važnije stvari ! Vi ste omladina ovog ummeta. Budite i držite se na nekom višem standardu, ne jer ti to govore odrasli, babo, mama, efendija Sabahuddin, NE, jer ti to neko drugi govori, vec zato sto bi to tvoja vlastita svijest trebala reći ! Tvoje LA ILAHE ILLALLAH ti treba to reći ! To znači da moraš biti aktivniji u društvu. Vidjet ćeš loše stvari oko sebe u društvu, vidjet ćeš omladinu kako se udaljava od Allaha..
ŠTA MISLIŠ, ko će njih da poziva, ko će njih da savjetuje? – ja ? Ne ! Ta djeca ne dolaze ni meni, ni u džamiju kod efendije, ni na predavanja.. Mi nemamo načina da do njih dopremo! Vi to morate ! Oni su vaši prijatelji ! Oni se druže s vama, a ne sa mnom! Idite njima, družite se s njima. Budite njihov daija, savjetnik. VI MORATE BITI NJIHOVA INSPIRACIJA. Pokažite im zanimljivost islama, ljepotu življenja islama!

Dakle, morate se pobrinuti da postanete osoba koja brine za one oko sebe. Za svoje prijatelje !

Nemojte se samo žaliti na njih: „Ajdin samo gleda TV, Ajdin samo igra igrice, Ajdin nikad ne uči, Ajdin ne zna proučit’ Subhaneke..“
JESI LI IKAD POSAVJETOVAO SVOJE PRIJATELJE?!
Jesi li im ikada dao nešto pozitivnije da rade umjesto toga ?
Jesi li dobro uticao na njih? TO JE ONO STO VI MORATE DA RADITE !

Da nas Allah sve učini dobrim primjerima Islama.
Da ostali, čim vas pogledaju, uoče, kažu: „pa čovječe, hoću i ja da budem musliman. Želim biti kao taj čovjek.“
E to ja želim ! Po takvom karakteru da živimo !
Tvoja iskrenost, tvoj integritet, način na koji se ponašaš, poštovanje koje iskazuješ prema drugima. E to je pravi islam. Da kad te vide, osjete da ti, kao musliman, imas nesto posebno u sebi. Da se ne prepadnu, ne pomisle, „oj evo ga, sad će me udariti, sad će me pokrasti“. Osmijeh je sunnet narode ! I kad ti je najteže, nabaci taj osmijeh na lice, neka se hasumi pitaju „pa od čega je taj čovjek stvoren?!“

Dakle, vi ste ambasadori Islama. Vi omladino !

Ostali, stagod da vide da radite, oni ce misliti da je to islam. Zato se lijepo ophodite prema svima, neka ljepota islama sija na vašim licima !Na Sudnjem Danu, Allah će pitati. I mene, i vas. „Šta si pokazivao ljudima, da ih priblizis islamu?“
Da li si bio razlog da se priblize islamu, ili razlog da se oni udalje od islama?Velika je odgovornost na nama. Da nam Allah da snage i sposobnosti da se nosimo s tom odgovornošću, i da postanemo odgovorni članovi ovog prelijepog Ummeta.

Hvala Vam. Es-selamu Alejkum !