Muftija Zukorlić najavio da se neće kandidirati za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

Muftija Zukorlić najavio da se neće kandidirati za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

– Obavještavam javnost da neću biti kandidat na predstojećem izboru za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kazao je muftija Muaer Zukorlić u saopćenju za javnost upućenom medijima u kojem se dalje navodi:

– Ovim činom oslobađam se najteže i najčasnije funkcije koju sam do sada obavljao. Sa pozicije muftije sandžačkog nastaviću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi.

Želim se značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Uvjeren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata.

Islamska zajednica u Srbiji ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspješno mogu predvoditi. Onaj ko bude izabran za predsjednika Mešihata imaće moju punu podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva Islamske zajednice.

Ovoj odluci prethodile su konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom, stoji na kraju saopćenja muftija Muamera Zukorlića.