Na ahiret preselila Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja “Srebreničke majke”

Na ahiret preselila Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja “Srebreničke majke”

Nakon teške bolesti u nedjelju u 19.30 sati prestalo je kucati srce Hatidže Mehmedović, Srebreničanke kojoj je u genocidu pobijena cijela porodica, dva sina, suprug, brat i mnogo rođaka.
Hatidži su u genocidu ubijeni sinovi Almir (18), Azmir (21), suprug Abdulah (44), brat i brojna rodbina.

I pored teške bolesti, pred obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, napustila je bolnicu u Sarajevu gdje se liječila u želji da posjeti Potočare. Istog dana vraćena je u KCUS.

Informacije o datumu dženaze i ukopa predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice” naknadno će objaviti Medžlis IZ u Srebrenici.

– Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, večeras u 19.30 sati preselila je na ahiret. Molimo Allaha dž.š. da joj se smiluje i u džennetu je sastavi sa njenim sinovima. Amin – objavio je Medžlis IZ u Srebrenici.

faktor.ba

U prvoj izjavi za medije, reis Kavazovića je u povodu Hatidžinog preseljenja na Ahiret, za Radiosarajevo.ba, kazao:

„Umrla je naša Hatidža. Sa sobom je ponijela tugu i gorčinu ovog svijeta, što joj neljudi i zvijeri prirediše. Nadat se je da će svoju patnju na ovom svijetu, na Ahiretu zamijeniti srećom, a njeni dželati primjerenom kaznom. Neka joj se dragi Bog smiluje i uvede je s njenim najmilijim u Dženet. Rahmetullahi alejha rahmeten wasiah“.

U julu 1995. godine, Hatidža je ostala bez dva sina, Azmira (18) i Almira (21), i supruga Abdulaha (44).

Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila prije 16 godina.

Majka Hatidža, iako je izgubila sve što je mogla izgubiti, nikada se nije predala, nego je nakon agresije je nastavila borbu za pravdu i istinu.

Dženaza Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, bit će klanjana u srijedu 25. jula 2018. godine u 12 sati ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.