Naše hadžije u Mekki

Naše hadžije u Mekki

Danas je i druga grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine iz Medine u konvoju od 10 autobusa krenula prema Mekki, a planirano je da u večernjim satima nakon dolaska u Mekku i smještaja u hotel ako Bog da obave umru. Inače, prva grupa naših hadžija u Mekku je stigla jučer, a sinoć oko 23h po lokalnom vremenu hadžije iz ove grupe su obavile i umru.

Hadžije su smještene u hotel Manafi Ez-Zehebi, gdje vrijeme provode u individualnim ibadetima kao i organiziranim odlascima u Harem, uz nastojanje da što više vremena provedu uz Kabu kako bi se kroz ibadete što bolje pripremili za stajanje na Arefatu. Podsjećanja radi, tokom ovogodišnjeg hadža zbog radova na proširenju u Haremi-Šerifu vladaju velike gužve.

Prema izjavi rukovodioca Ureda za hadž, Nezima Halilovića, za naš portal, zdravstveno stanje naših hadžija je dobro:

– Zdravstveno stanje hadžija je dobro. Jedan od hadžija je imao zdravstvenih problema, ali sada je hvala Allahu dobro. Dosadašnji tok organizacije ide po planu, kazao je rukovodilac Ureda za hadž.

Boravak na Arefatu, visoravni u blizini Mekke na kojoj će se okupiti sve ovogodišnje hadžije, biće ako Bog da u ponedjeljak, 14. oktobra, dok prvi dan Kurban bajrama pada u utorak, 15. oktobra 2013. godine.

 

(Foto: Zulhulejfa.ba)