Nastavak manifestacije „Dani vakufa 2014“

Nastavak manifestacije „Dani vakufa 2014“

Sarajevo, 16. oktobar 2014. (MINA) – Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, u saradnji sa medžlisima IZ-e: Foča, Tešanj i Kiseljak, organizira nastavak manifestacije „ Dani vakufa u BiH “, sa raznovrsnim sadržajnim programima u Sarajevu, Foči, Tešnju i Kiseljaku, u periodu od 20. do 24. oktobra 2014. godine.

Vakufska direkcija je planirala održati manifestaciju „Dani vakufa 2014“ u periodu od 22. do 30. maja 2014. godine sa raznolikim i značajnim sadržajnim programima u Sarajevu, Tešnju i Foči. S obzirom na katastrofalne poplave koje su u tom periodu zadesile našu zemlju i ugrozile veliki broj stanovništva kojem je bila potrebna hitna pomoć na zbrinavanju, odgođena je većina planiranih sadržaja, a Vakufska direkcija je tada sve svoje ljudske i druge resurse uključila u pružanje neophodne pomoći ugroženom stanovništvu.

16-10-2014-02-man-da-vak-1

Ipak, zbog nemogućnosti odgađanja pojedinih sadržaja, u planiranom periodu održani su sljedeći sadržaji: svečano otvaranje objekta Vakufa Gazi Ferhad-begove medrese u Tešnju-sjedište Medžlisa (23. maja), mevlud i hatma dova svim vakifima u BiH u džamiji Buća Potok u Sarajevu (25. maja), tribina o vakufima i svečana dodjela vakufnama u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju (25. maja) i polaganje kamena temeljca za izgradnju porušene Aladža džamije u Foči ( 30. maja).

Organizacioni odbor je početkom septembra odlučio da se u drugoj polovini mjeseca oktobra tekuće godine od preostalih planiranih sadržaja održe sljedeći: okrugli sto u Foči „Vakufi Foče“, okrugli sto u Tešnju „Vakufi Tešnja“, promocija knjige Faruka Muftića „Zaboravljena Foča“ u Foči i Sarajevu, hutba „Socijalni aspekt vakufa“, te novi sadržaji, a to su: otvaranje vakufsko-administrativnog centra Medžlisa IZ Kiseljak u Kiseljaku i mevlud i svečana dodjela vakufnama u Kiseljaku.

Program nastavka manifestacije „Dani vakufa u BiH“:

 

Datum

Grad

Sadržaj

Mjesto održavanja

Termin

20. oktobar

Tešanj

Okrugli sto „Vakufi Tešnja “ Vakuf Gazi Ferhad-begove medrese-sjedište medžlisa

10,00 sati

21. oktobar

Sarajevo

Promocija knjige „Zaboravljena Foča“ Bošnjački institut-Fondacija Adila Zulfikarpašića

14,00 sati

22. oktobar

Foča

– Okrugli sto „Vakufi Foče“- Promocija knjige „Zaboravljena Foča“ Centar za kulturu i informisanje

– 9,30 sati

– 12,00 sati

23. oktobar

Kiseljak

Mevlud i svečana dodjela vakufnama Čaršijska džamija

18,00 sati

24. oktobar

BiH i dijaspora

Hutba „Socijalni aspekt vakufa“ Sve džamije u BiH i dijaspori

13,00 sati

24. oktobar

Kiseljak

Svečano otvaranje objekta vakufsko-administrativnog centra Medžlisa IZ Kiseljak Vakufsko-administrativni centar

14,00 sati