Naučni skup „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i hidžaska željeznica“

Naučni skup „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i hidžaska željeznica“

U organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka 29. oktobra 2014. godine će se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održati naučni skup pod nazivom „Kaiser i Sultan: Bagdadsko-berlinska i hidžaska zeljeznica“.

Cilj panela je održavanje naučnog skupa koji će okupiti stručnjake iz oblasti prava, historije, politike i međunarodnih odnosa koji će dati uvid u željeznice Osmanske carevine iz različitih perspektiva onih strana koje su direktno ili indirektno bile uključene u proces i posljedice izgradnje ovih željeznica. Ovaj panel će se prvenstveno baviti Hidžaskom željeznicom iz perspektive Arapa, Osmanlija, Njemaca, Rusa i Bošnjaka. U tom kontekstu su usmjereni sljedeći posebni ciljevi:

– Predstaviti javnosti Berlinsko-Bagdadsku željeznicu i njezin značaj za Osmansko carstvu, Njemačku i Britaniju.

– Predstaviti javnosti opće raspoloženje Arapa prema projektu izgradnje Hidžaske željeznice koja je prijetila da ugrozi Hidžasku vlast, kako su oni prihvatili ovaj projekat te u kojoj mjeri su bili sumnjičavi prema primarnim intencijama vlasti.

– Podijeliti s javnošću koji je, prema Osmanlijskim dokumentima, bio primarni cilj Osmanlija kada je posrijedi gradnja Hidžaske željeznice.

– Istražiti i interes Njemačke u Hidžaskoj željeznici te koji je bio njezin osnovi cilj u davanju podrške Osmanskoj carevini.

– Dati uvid u značaj Hidžaske željeznice iz ruskog ugla.

– Upoznati bosanskohercegovačku i širu javnost sa doprinosom Bošnjaka Hidžaskoj željeznici.

– Omogućiti bolje razumijevanje uloge i značaja Hidžaske željeznice u Prvom svjetskom ratu, sada, u vrijeme kada se bliži stota godišnjica obilježavanja istog.

Panel će se održati u multimedijalnoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke 29.10.2014. u 14.00h. Ulaz slobodan.