Nedopustivo: Tužilaštvo BiH šuti dok u školama u RS uče da je Ratko Mladić heroj!

Nedopustivo: Tužilaštvo BiH šuti dok u školama u RS uče da je Ratko Mladić heroj!

Ratko Mladić, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za genocid i druge najteže ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, od danas je zvanični heroj u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS svim učenicima devetog razreda osnovne škole koji nastavu pohađaju po obrazovnom sistemu RS.

Naime, u Nastavni plan i program za predmet Istorija uvedena je nova tema “Republika Srpska i Odbranbeno-otadžbinski rat” i to deset nastavnih časova, pet sedmica.

Uči se o temama: “nastanku Republike Srpske, vojsci RS i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu (1992 – 1995), stradanju i zločinima nad srpskim narodom, te o Republici Srpskoj poslije Dejtonskog sporazuma i kulturi pamćenja u lokalnoj zajednici…”

Jedna od oblasti glasi “navedi najznačajnije ratne operacije VRS, ratna žarišta i njihov značaj, navedi ciljeve, strukturu i imena glavnokomandujućih VRS”, dakle uči se o Ratku Mladiću i drugim zločincima koji su predstavljeni kao heroji!

Preporod.info od Tužilaštva BiH tražio je da se odmah, ili što prije očituje po ovom pitanju, jer je nedopustivo, protuzakonito, nedozvoljeno i kažnjivo, da državno Tužilaštvo šuti na to ako se zna da u Krivičnom zakonu BiH piše da je veličanje ratnih zločinaca krivično djelo, a za šta je propisana zatvorska kazna čak od tri do pet godine.

U zakonu jasno piše:

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza/augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je ranije, uz ostalo, u dopuni Krivičnog zakona BiH koju je potpisao bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za javno podstrekavanje na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

“Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”, još je navedeno u odluci visokog predstavnika o dopunu Krivičnog zakona BiH.

Iz Tužilaštva BiH do objave ovog teksta ipak se nisu oglasili.

Komentar smo tražili i od OHR-a, odnosno sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, s obzirom na to da je za očekivati da reaguju, jer u RS jasno ne poštuju odredbe koje su nametnuti bonskim ovlastima, a time i ulogu koju obnaša visoki predstavnik u našoj zemlji.

Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta RS pita također gdje su i šta rade tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

– Danas je promijenjen Nastavni plan i program za Historiju devetog razreda osnovnih škola u bh. entitetu Republici Srpskoj po kojem je uvedena nova nastavna tema “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”. U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima, nego kao o ratnim herojima. Također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama “Odbrambno-otadžbinskog rata”, ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj. Istoj onom entitetu Republici Srpskoj koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije – niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici – naveo je Duraković.

Upitao je, vrlo konkretno, šta radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dok zvanične institucije entiteta Republike Srpske otvoreno i javno kroz Nastavni plan i program veličaju ratne zločince?

– Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj Nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo? Pitam zvanične vlasti države Bosne i Hercegovine, hoćete li dopustiti da nam ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama? Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se “turskim dahijama”? Hoće li neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen? – upitao je Duraković.

Nažalost, kako kaže, u RS ništa nije sveto, pa ni djeca.

– Krajnje je zabrinjavajuće što entitet RS ponovo odlučuje glorificirati ratne zločince poput Ratka Mladića, sada i kroz zvanični obrazovni sistem. Ova kontinuirana praksa izokretanja historije i veličanja osuđenih zločinaca ne prestaje, čime se mlade generacije obmanjuju i od malih nogu im se ubrizgava mržnja. Dok broj upisane djece u školama svake godine drastično opada, vlasti u RS ne samo da ne čine ništa da poboljšaju obrazovni sistem i zaustave ovaj zabrinjavajući trend, već truju i ono malo djece koja pohađaju škole. Takvim politikama raselili su sve što se moglo raseliti, a sada žele i ovo malo što je ostalo – naveo je Duraković.

Dodaje da, umjesto da ih pripreme za svijetlu budućnost i napredak, učeći ih pravu, ekonomiji – a ne kako oprati pare gradeći “gradove”, sistem ih vuče u ponor, onemogućavajući im da razviju kritičko mišljenje, poštovanje prema ljudskim pravima i postanu uspješni ljudi koji mogu doprinijeti boljitku države.

– Ovo je direktan napad na budućnost naše djece, društva, države i dostojanstva njenih građana. Svega!! – istakao je Duraković.

Najavio je da će već sutra pokrenuti razgovore s međunarodnim partnerima kako bi zajedno preduzeli konkretne korake protiv ovih i drugih štetnih politika koje svakodnevno ugrožavaju mir i stabilnost građana ovog entiteta i države!

Murat Tahirović, predsjednik “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” u izjavi za Preporod.info osvrnuo se na ovaj skandalozan potez Ministarstva prosvjete i kulture RS koje je dozvolilo da Ratko Mladić i ostali zločinci postanu zvanični heroji u obrazovnom sistemu RS.

– Naše društvo postaje šizofreno, potpuno odsustvo moralnih vrijednosti. Dakle, u RS će djeca učiti o herojima kojima je presuđeno po međunarodnom pravu. S druge strane, djeca bošnjačke nacionalnosti u RS nemaju pravo na Bosanski jezik. Jedna potpuna šizofrena politika kojoj očito niko ne smije reći: Dosta! – kaže Tahirović.

Za njega kao predsjednika Udruženja porodica žrtava porazno je da u Federaciji niko nije reagovao niti je ista za svo ovo vrijeme poduzeo kada je riječ o izučavanju genocida u Srebrenici, a što je Rezolucijom o genocidu koja je usvojena pred UN-om bila obaveza.

– Opet iz Federacije BiH niko ništa ne poduzima da djeca uče ono sto je presudama utvrđeno, ono sto je UN zaključio. Imam osjećaj kao da nas je strah od istine – naveo je Tahirović.

(A.N./Preporod.info)