NOĆ LEJLETU-L-KADR U DŽEMATIMA MIZ BIJELJINA

NOĆ LEJLETU-L-KADR U DŽEMATIMA MIZ BIJELJINA

Povodom obilježavanja najznačajnije mubarek noći Lejletu-l-Kadra, u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini održan je mevludski progam kojeg su izveli članovi recitatorske i horske sekcije MIZ Bijeljina. Veliko prisustvo vjernika je pokazatelj buđenja svijesti i boljeg odnosa prema vjeri Bošnjaka Bijeljine. Prigodno predavanje održao je glavni bijeljinski imam Samir ef. Camić koji je tokom obraćanja prisutnim naglasio važnost odgoja djece kroz instituciju mekteba.
Nakon proučene dove porodica Hamdije Murguzovića počastila je sve prisutne slatkišima pripremljenim posebno za ovu mubarek veče.

Već pet godina zaredom u džamatu Bijeljina se organizira i Salatu-t-esbih koji iz godine u godinu postaje sve organizovaniji. Do ove godine ovaj dobrovoljni namaza se obavljao u prostorijama mekteba, a ove godine se po prvi put obavio u Sultan Sulejmanovoj džamiji uz prisustvo omladine i starijih.
Također, u svim džamijama MIZ Bijeljina Srednja Trnova, Atmačići, Janjari i Glinje istim povodom organizirani su mevludi gdje je također zabilježeno veliko interesovanje vjernika.

Allah, dž.š., u Kur'anu kaže:
„ Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr. A šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El- Kadr,1-5)