Noć nad Potočarima: Molitve za duše mrtvih i za sabur živih

Noć nad Potočarima: Molitve za duše mrtvih i za sabur živih

www.faktor.ba…Tabuti 136 žrtava genocida u Srebrenici prenoćit će u hali bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. Sutra će porodice provesti posljednje sate uz svoje najmilije, prije nego žrtve budu spuštene u mezare, na posljednji počinak.

Među njima je i tabut Lutfe Malagića, dječaka koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njega, nedužnog 16-godišnjaka, skoro da nema niko ispratiti na vječiti smiraj iz bližnje porodice. Svi su ubijeni.

– Poginuo je kada je granata pala kod škole u selu Osmače, zajedno sa majkom, nanom i dvojicom braće. I drugi članovi te porodice su ubijeni, skoro svi su pronađeni i pokopani, još moramo pronaći njegovog starijeg brata. Cijela porodica je ubijena, njih sedmero –  kaže kroz suze komšinica porodice Malagić i rodica Behara Hasanović.

Mezari u koje će biti spuštena tijela 16-godišnjeg Lutfe i još 135 žrtava na 20. godišnjicu genocida već su iskopani u polju bijelih nišana. Kao i svake noći tokom ramazane, i večeras su pored njih Srebreničani klanjali teravih namaz, molili za mrtve, tražili sabur za žive.

U popodnevnim satima sutra će tabuti biti preneseni na Musalu, gdje će prenoćiti, a potom će 11. jula biti pokopani.

(Foto: Muhidin Živojević/Faktor.ba)