Novo ruho kabineta za Islamsku vjeronauku u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” u Bijeljini

Novo ruho kabineta za Islamsku vjeronauku u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” u Bijeljini

Piše: Enisa Okanović, muallima…

U OŠ “Jovan Dučić” u Bijeljini, u februaru ove školske godine, opremljen je kabinet za Islamsku vjeronauku novim namještajem, a izvršene su i druge potrebne popravke (lakiranje parketa i krečenje zidova). Time su uslovi i kvalitet izvođenja nastave Islamske vjeronauke u ovoj školi izuzetno poboljšani.


Kabinet je opremila Islamska Zajednica u BiH, Muftijstvo tuzlansko koje je doniralo komplet namještaj, 16 školskih klupa, 32 stolice, tablu, samostojeću vješalicu, ormar za nastavnika, te katedru i stolicu za nastavno osoblje.

Pomoć je stigla s razlogom, jer je u proteklim godinama (tačnije od 2002. godine kada je i uveden predmet Islamska vjeronauka u gradskim školama u Bijeljini) nastava Islamske vjeronauke realizovana u veoma teškim uslovima. Na čas vjeronauke dolazio je veoma veliki broj učenika različitih razreda i odjeljenja gdje nije bilo prostora u učionici za sve učenike.

Dolaskom na mjesto novog direktora uslovi su se popravili. Pored ove pomoći učenicima je obezbijeđen i TV prijemnik kako bi mogli korisno iskoristi vrijeme, dok njihovi drugari imaju Pravoslavnu vjeronauku, jer se u gradskim osnovnim školama u Bijeljini još uvijek ne realizuju paralelno časovi vjeronauke za razliku od drugih gradova u RS.
Također, ovakva vrsta pomoć Muftijstva tuzlanskog nije uskraćena ni drugim gradskim školama u Bijeljini samo je neophodno obezbijediti adekvatan kabinetski prostor.

Direktor OŠ “Jovan Dučić” Dejan Vuković zahvalan je Muftijstvu tuzlanskom i svima koji pomažu da ova škola ima bolje uslove za rad.