Novogodišnja poruka predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj

Novogodišnja poruka predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj

Povodom nastupajuće Nove hidžretske godine, novogodišnju poruku uputio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović. U novogodišnjoj poruci muftije Hasanovića stoji:

– Ovih dana muslimani širom svijeta prisjećaju se događaja hidžre (seobe) Muhameda a.s. sa svojim vjernicima iz Meke u Medinu. Bila je to seoba iz nužde a u cilju očuvanja Božanske poruke i implementacije Božje riječi na Zemlji. Taj događaj muslimani su uzeli za početak računanja svoga kalendara i na taj način izrazili spremnost da im ovaj događaj bude trajna inspiracija u čuvanju vjerskih propisa i Božanske riječi. U nedjelju 03. 11. sa zalaskom Sunca muslimani uplovljavaju u 1435. hidžretsku godinu koju će obilježiti na prigodan način.

Prigoda je to da svaki musliman preispita svoj odnos prema sebi, svojoj obitelji, svojoj zajednici, društvu i ummetu. Trenutak je za istinsku inventuru na svim razinama. Nažalost ummet svakodnevno krvari. Prizori koji nam dolaze iz Sirije, Iraka, Egipta, Afganistana, Palestine, Mijanmara zabrinjavaju istinske vjernike. Vjernička je dužnost dići svoj glas za mir i slobodu, vladavinu prava, međuvjersko i međunacionalno razumijevanje i uvažavanje. Onaj tko ne prihvaća i ne živi navedene vrijednosti ne može reći da bilo kojoj vjeri pripada jer je vjera izvor navedenim vrijednostima.

Neka nam Nova hidžretska godina 1435. donese novu nadu i snagu za život u punini vjere i ljubavi prema svim Božjim stvorenjima na Zemlji. Neka nas ohrabri na putu njegovanja međusobnog povjerenja uzajamnog poštivanja i uvažavanja po principu prve zajednice muslimana. Neka nam Zajednica bude ispred i iznad svega, opći interes iznad osobnog, neka bol bilo kog obespravljenog i ugroženog u svijetu bude i naša bol.

Svim muslimankama i muslimanima, imamima, muallimama, vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama, članovima i aktivistima u organima i ustanovama Islamske zajednice želim čestitati Novu hidžretsku 1435. godinu riječima:

KULLU ‘AMIN WE ENTUM BIHAJR

Neka vam je sretna i berićetna, svakim blagoslovom ispunjena nastupajuća 1435. hidžretska godina.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović