Obilježavanje 100. godišnjice ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića

Obilježavanje 100. godišnjice ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „PREPOROD“ organizira „Obilježavanje 100. godišnjice ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića“. Prigodan program bit će održan u četvrtak, 20. novembra 2014. godine u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, a u ulaz je slobodan.

13-11-2014-02-100-god-re-caus-1

Jedan od ciljeva Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka jeste očuvanje sjećanja na prvake Bošnjaka i njihov doprinos islamskim i drugim naukama. S tim ciljem, povodom obilježavanja 100. godišnjice ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića Institut nastoji prigodnim obraćanjima akademika prof. dr. Enesa Karića, prof. dr. Adnana Jahića, te prof. dr. Senadina Lavića podsjetiti javnost na njegovu reformatorsku misao, prosvjetiteljsku djelatnost kao i ulogu u društveno-političkim kretanjima na Balkanu.

Također, Institut će iskoristiti ovu priliku da po prvi put upozna javnost sa autentičnim carskim dekretom koji je reisu Čauševiću bio predat od strane Austro-Ugarskog cara 1914. godine, a koju je za ovu prigodu reisov unuk, g-din Sedad Mulalić, ustupio Institutu na korištenje. Uz carski dekret, javnost će imati priliku i izbliza vidjeti mnoga priznanja i odlikovanja koja su mu za života i nakon smrti dodijeljena.

Reis Čaušević je na položaj reisu-l-uleme svečano postavljen 26.3.1914. kad je pismeno dobio odluku cara Austro-Ugarske o njegovom imenovanju. Na položaju reisu-l-uleme ostao je do aprila 1930. godine kada je nedugo nakon uvođenja šestojanuarske diktature na vlastitu želju penzionisan.

Bošnjačkoj javnosti je ostao poznat kao veliki pobornik obrazovanja, promicatelj tolerancije, ravnopravnog položaja žena u društvu, prvenstveno putem njihovog odgoja i obrazovanja te učešća u javnom životu.

Više informacija o programu možete pronaći ovdje!