Obilježena 21. godišnjica od zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

Obilježena 21. godišnjica od zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

U Ahmićima je danas (16.04) obilježena 21. godišnjica od stradanja Bošnjaka u Ahmićima, Donjoj Večeriskoj i Vitezu.

Program obilježavanja godišnjice stradanja 116 civila u Ahmićima počeo je učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Starom Vitezu, a potom je upriličen program u Gornjoj džamiji u Ahmićima.

Zlata Đidić danas je na Šehidskom mezarju u Starom Vitezu proučila fatihe za dvojicu svoje braće.

“Teško je, svaki 16. april je velika bol za sve nas. Fatihe sam danas proučila svojoj braći koja su ubijena u Ahmićima. Iza jednog je ostala žena i dva sina, a mlađi brat nije imao porodicu”, kazala nam je uplakana Zlata Đidić.

Petnaest ubijenih u masakru u Ahmićima još uvijek nije pronađeno, a porodice 21 godinu tragaju za njihovim tijelima.

Sanida Ribo već 21 godinu traga za tijelom svog oca Muniba. Želja joj je da pronađe njegovo tijelo i da ga sahrani, da zna gdje mu je mezar i gdje će proučiti fatihu.

“Svega se sjećam kroz maglu, što je bilo bilo je, nadamo se da se neće zaboraviti, a ni ponoviti, ni slučajno. Komšije Hrvate molim da nam kažu otprilike, s obzirom da ima dosta tijela koja nisu pronađena, među kojima je i moj otac, gdje su ukopani preostali ubijeni. Moja jedina želja je da pronađem svog oca i da lutanje od 21 godinu završim, da znam gdje mu je mezar”, kazala je Sanida Ribo.

Imam džemata Ahmići Mahir Husić kazao je kako političari posjete Ahmiće od 16. do 16. aprila. Podršku u razvoju infrastrukture mjesta Ahmići i poljoprivrede pružaju, ali rijetko kada dođu posjetiti Ahmiće izvan obilježavanja godišnjice.

“Imali smo program obilježavanja od 13. aprila, a program se završava sutra u Donjoj Večerskoj, gdje će biti upriličeno predavanje i prigodan vjerski program. Za danas je najavljen dolazak izaslanika IZ BiH Zijada Ljevakovića, te izaslanika Bakira Izetbegovića. Kao i svake godine posjete nas i drugi ljudi iz vjerskog i političkog života iz cijele BiH i naših komšijskih općina”, kazao je Husić, te dodao:

“Imami pružaju podršku tokom cijele godine, a političari su tu tek 16. aprila. Kada govorimo o podršci, izađu nam u susret u realizaciji projekata i ideja od izgradnje džamije, infrastrukture sela, plastenika i slično. To nije onoliko koliko mi očekujemo, ali ovdje su samo 16. aprila kada odaju počast stradalima.”

Nakon programa u Gornjoj džamiji u Ahmićima, uslijedila je i posjeta spomen-obilježju kod Donje džamije, gdje je odata počast za 116 žrtava masakra u Ahmićima koji se dogodio na današnji dan 1993. godine.

(Anadolija, foto: Klix.ba)