Obnova Ferhadije u Banjoj Luci će biti završena do kraja godine

Obnova Ferhadije u Banjoj Luci će biti završena do kraja godine

Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansirat će preostali dio obnove džamije Ferhadije u Banjoj Luci, potvrdio je danas (02.04) za Anadolu Agency direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč.

Obnova najpoznatije banjalučke džamije i značajnog kulturno-historijskog spomenika iz 16. stoljeća trebala bi biti okončana do kraja godine, ali će glavna biti okončana do oktobra kako bi u Ferhadiji ove godine mogao biti klanjan bajram namaz.

Nakon što je razgovarao sa banjalučkim muftijom Edhemom ef. Čamdžićem i obišao Ferhadiju, koja je do temelja bila srušena 1993. godine, a njena obnova zvanično počela 2001, Oruč je kazao da radovi na ovoj džamiji traju dugo te da je TIKA u suradnji s drugim turskim agencijama i ranije finansijski pomagala izgradnju.

„Ferhadija nosi svoju kulturno-historijsku vrijednost i ona je, isto tako, spomenik koji je bitan i za zajedničku historiju BiH i Turske“, istakao je Oruč.

Podsjetio je da su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi na Ferhadiji bili zaustavljeni prošle godine te da je „TIKA nakon razgovora s predstavnicima banjalučkog muftijstva dogovorila da finansira nastavak radova do njihovog okončanja“.

„Mi smo zato danas ovdje, da bismo tu firmu uveli u posao i da se nastavi s radovima. Naš je cilj da u što kraćem vremenu završimo radove i da uradimo sve što je u našoj mogućnosti da Ferhadija sa svim što u sebi nosi za Banju Luku, ponovo bude u funkciji. Ovo je historijska baština koja pripada cijeloj Banjoj Luci i treba biti čast da u njoj postoji jedan ovako vrijedan objekat“, istakao je Oruč.

Iako je riječ o vrlo složenim radovima, koji će se odvijati u dvije faze, a podrazumijevaju i zadovoljavanje standarda UNESCO-a, jer je Ferhadija spomenik pod zaštitom te UN-ove organizacije, Oruč je izrazio uvjerenje da će svi radovi biti završeni do kraja godine.

Istaknuvši kako je „donacija TIKE poklon, pa se ne praktikuje govoriti o kojem iznosu sredstava je riječ“, Oruč je u izjavi za AA naveo da se radi o oko 1,5 miliona eura.

Banjalučki muftija Čamdžić izrazio je zahvalnost za podršku Vlade Republike Turske, turskog naroda i TIKA-e u obnovi Ferhadije.

„Ne mogu vam ni reći koliko sam sretan i zahvalan što će nakon godinu rada, radovi ponovo početi“, kazao je Čamdžić.

I Oruč i banjalučki muftija izrazili su uvjerenje da će glavnina radova biti završena do oktobra, kako bi se u ovoj džamiji mogao klanjati bajram namaz.

Agencija TIKA je i ranije, odnosno 2009. godine, sa 400.000 eura podržala obnovu Ferhadije.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. Stoljeću, a  1950. godine  uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Poslije 414. godina postojanja, 7. maja 1993. godine Ferhadija je u ratnim dejstvima u BiH do temelja srušena, a njeni ostaci su ubrzo potom odvezeni na deponiju smeća.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata  u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj je u Bosni i Hercegovini proglašen kao Dan džamija.

Direktor TIKA-e dr. Zülküf Oruç je također izrazio i spremnost da TIKA poslije završetka Ferhadije, učestvuje i u izgradnji Medrese u Banjoj Luci.

Na kraju današnjeg susreta muftija Čamdžić je direktoru Oruçu uručio i seharu Ferhadije i zahvalio mu se na posjeti.

(AA)