OBNOVA KRPIĆ AHMED-AGINE DŽAMIJE

OBNOVA KRPIĆ AHMED-AGINE DŽAMIJE

Lijepo vrijeme u decembru 2014. godine omogućilo je obavljanje građevinskih radova i nastavak obnove Krpić Ahmed-agine džamije u Bijeljini. Izvođač radova je d.o.o. “Murguzović”, a od oktobra ove godine obnova se nastavila zahvaljujući iskrenom nijetu (namjeri) i donacijama Envera Salkanovića i Milenka Stevanovića. Dva Semberca su poslovni partneri i veliki prijatelji, a na ovom hairli poslu okupila ih je Salkanovića majka, hadži Fatima-hanuma. Prijedlog i ponudu izrade fasade i stolarije Izvršni odbor MIZ Bijeljina je prihvatio, uz uslov da se radi u skladu sa projektnom dokumentacijom. Jedan dio stolarije već je urađen, a dovršava se i fasada. Potom slijedi druga faza montaže stolarije, izrada stepenica u munari te montiranje ograde šerefeta munare.

Inače, grube građevinske radove na objektu i munari Krpić džamije finansirao je svojevremeno Bijeljinac Suad Šindrić. Enver Salkanović, koji je građevinski preduzimač u Angoli, potom je nastavio obnovu ove džamije koja se ponovo uspravila pored bijeljinske bolnice, na razmeđi bijeljinskih mahala Gvozdevići, Tombak i Hambar mahale. Prije nekoliko godina Salkanović je donirao novac za vanjsko i unutrašnje malterisanje, te izradu vodovodne i elektroinstalacije.

“Enver je zamolio da ne veličamo njegovo ime. Ovo se radi u ime Dragog Allaha i njegov nijet je takav. Kad je shvatio šta moja duša želi, moj Enver me pitao koja mi je džamija najdraža pa da je u Allahovo ime dovršimo. Rekla sam da je Atik džamija dovršena, da su mi sve ostale podjednako drage, ali mi je ova najbliža. Dovim da je dovršimo, da u njoj barem dva rekata klanjam,” kazala je hadžinica Fatima u ponedjeljak 15. decembra, kada je sa rukovodstvom MIZ Bijeljina posjetila gradilište džamije.

Pridružio se i Milenko Stevanović, vlasnik nadaleko čuvenog semberskog preduzeća “Steco centar” koje se bavi izradom montažnih kuća i brvnara. “Velika je čast imati mogućnost i učestvovati u obnovi vrijednog vjerskog objekta. Znam šta crkve i džamije znače pravim vjernicima i zato je važno da se obnovi ono što je bilo srušeno. Osjećao sam to kao neku obavezu i prema ovom gradu i prema mojim prijateljima. Vjerujem da ćemo skupa u budućnost ići gradeći, a ne rušeći,” kazao je Stevanović.

U pratnji Hamde Murguzovića, vlasnika d.o.o. “Murguzović”, i njegovog sina Senaida, hadži Fatima-hanuma Salkanović, Milenko Stevanović, glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić i predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli upoznali su se sa dosadašnjim aktivnostima i planom obnove za narednu godinu. Dovimo Allahu dž.š. da ukabuli ovo hairli djelo i svojom milošću obaspe one koji u ime Boga odvajaju od svoga vremena i imetka.