Održan seminar za nastavnike i profesore islamske vjeronauke Muftijstva tuzlanskog

Održan seminar za nastavnike i profesore islamske vjeronauke Muftijstva tuzlanskog

U utorak 23. januara 2024. god, u Behram-begovoj medresi u Tuzli održan je seminar za nastavnike i profesore islamske vjeronauke sa područja Muftijstva tuzlanskog. Seminaru su prisustvovali i vjeroučiteljima se obratili muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona dr. Ahmed Omerović, dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog te Mehdin Selimović, savjetnik u Pedagoškom zavodu TK-a.

Muftija Fazlović je kazao da Islamska zajednica posebnu brigu usmjerava prema obrazovanju, učenju, sticanju i prenošenju znanja.

– To je sama suština, srž misije u islamu i Islamskoj zajednici. Uloga koju mi imamo, a vi ste u okvirima misije Islamske zajednice, neslućeno je velika. Mnogo se očekuje od vjeroučitelja. Već dugo smo u našim školama komponentu odgoja priključili i podrazumijevamo je u nastavnom procesu. Uloga vjeroučitelja je kolosalna te nemojte ni u kojem slučaju podcijeniti sami sebe, jer vaša uloga u zbornici, među nastavnicima i profesorima u školi je izrazito značajna – istakao je muftija Fazlović.

 

Govoreći o važnosti misije muftija Fazlović je naglasio da je dužnost vjeroučitelja njihovu ulogu i misiju poimati kao misiju velike i posebno izražene svrhe.

– Moramo sebe podsjećati da je misija na najvišem nivou bila misija vjerovjesnika, a poslije njih su učeni, oni koji uče u ime svoga Gospodara. Ta odgovornost pripada nama. Istovremeno je to i privilegija, ali je uvijek ispravnije govoriti o odgovornosti – poručio je muftija Fazlović naglasivši potrebu i značaj korelacije u radu između imama i vjeroučitelja te primjere pozitivne prakse u posjetama institucija Islamske zajednice školama.

Ministar obrazovanja i nauke TK-a dr. Ahmed Omerović je kazao da nastavnici islamske vjeronauke imaju ključnu ulogu u prenošenju univerzalnih moralnih principa i vrijednosti na naše učenike.

– Osim već poznatih izazova i problema koje već dugo pogađaju naše društvo, suočavamo se i sa novim izazovima. Nasilje i otuđenost postaju sve više prisutni čime se stvara ozbiljan izazov za sve nas. Upravo u ovom trenutku vaša misija postaje izuzetno važna. Vaša uloga nije samo prenošenje znanja, već izgradnja mehanizama odbrane kod mladih ljudi kako bi se uspješno suočili sa svim izazovima modernog društva – istakao je ministar Omerović.

Vaša predanost i trud, poručio je ministar Omerović vjeroučiteljima, ključni su u oblikovanju naše zajednice stvarajući generacije koje će biti otporne na negativne uticaje i koje će njegovati vrijednosti koje nosimo kao dio vjere.

– U ovim složenim vremenima vaš doprinos postaje neizmjerno važan, jer oblikujete ne samo obrazovanje, već i karakter naše omladine. Hrabro koračajte naprijed u ovoj izazovnoj misiji uvjereni da vaš rad ima dugotrajan i pozitivan uticaj na društvo koje gradimo zajedno – kazao je ministar Omerović i podsjetio na aktivnosti koje su Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK-a realizirali s ciljem jačanja uloge svih prosvjetnih radnika u našem društvu.

Dr. Mensur Husić je podsjetio da u vremenu kada se smanjuje uticaj tradicionalnih ustanova odgoja i obrazovanja na djecu, a relativizam nameće kao jedno od prihvatljivih rješenja i istine prihvataju na temelju vlastite prosudbe, nastavni predmet islamska vjeronauka nema alternativu, a uloga vjeroučitelja je iznimno značajna u obrazovnom sistemu.

– Velika je prilika i odgovornost u ovakvim okolnostima imati pred sobom na raspolaganju više stotina učenika koji su se dobrovoljno opredjelili da 35 ili 70 sati godišnje pohađaju časove islamske vjeronauke. S obzirom na sadržaje koji su im dostupni u realnom životu i putem društvenih mreža mladi su pred velikim izazovima. Njima je potrebno svjetlo vjere koje osvjetljava najskrovitije dimenzije duše i odagnava tmine – kazao je dr. Husić.

Dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Rijasetovoj Upravi za obrazovanje i nauku govorio je o temi kontrole efekata nastave islamske vjeronauke. O primjerima nastavne pozitivne prakse kontrole efekata nastave islamske vjeronauke u osnovnoj i srednjoj školi govorili su Hamdija Bajrić, vjeroučitelj u OŠ „Kalesija“ i Behija Beganović, vjeroučiteljica u JU „Poljoprivredna i medicinska škola“ Brčko.

 

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko