Održan svečani prijem povodom uručivanja Odluke o izboru reisu-l-uleme za mandatni period 2019.-2026.

Održan svečani prijem povodom uručivanja Odluke o izboru reisu-l-uleme za mandatni period 2019.-2026.

SARAJEVO, 22. NOVEMBRA (MINA) – Opravdati odgovornost i povjerenje koje naš narod ima u Islamsku zajednicu (IZ) i dalje ostaje naša najveća zadaća, izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović na svečanom prijemu organiziranom povodom obznanivanja njegovog novog mandata.

„Mi smo malobrojan narod, ali, zahvaljujući islamu i IZ mi smo narod koji se na dvije hiljade mjesta sastaje pet puta na dan samo u domovini, a isto činimo i u domovinskim zemljama i dijaspori. Povjerenje koje muslimani imaju prema svojim džamijama i džematima, nije samo najveća, nego možda i jedina snaga koju Islamska zajednica ima“, poručio je reisu-l-ulema, kojem je nakon džume namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji i zvanično uručena Odluka o izboru za mandatni period 2019.-2026. godine nakon čega je položio svečanu zakletvu.

On je dodao da će ukazano povjerenje biti opravdano djelujući u duhu naše uzvišene vjere, promičući dobro, u skladu s tradicijom, društveno odgovorno, moralno i socijalno angažirano, otvoreni za dijalog i saradnju s drugim vjerskim zajednicama.

„Kritički ćemo od  nosilaca javnih mandata u političkom i društvenom životu zahtijevati više: bolje rezultate, više standarde, humaniji odnos prema životnim potrebama naših građana“, poručio je reisu-l-ulema na skupu na kojem su prisustvovale brojne zvanice iz IZ, ali predstavnici javnog i političkog života iz BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Prema njegovim riječima, IZ će i dalje nastojati čuvati tradiciju i svojim pripadnicima pružati duhovna, etička i psihosocijalna uporišta za stabilno orijentiranje.

„Istovremeno, djelujući u svijetu koji se neprestano i ubrzano mijenja u svojim političkim, ekonomskim, kulturnim, civilizacijskim, tehnološkim i drugim strukturama i formacijama, Islamska zajednica u narednom razdoblju mora biti sposobna da se neprestano organizacijski mijenja i prilagođava promjenama i novim izazovima“, rekao je reisu-l-ulema, dodajući da će IZ, između ostalog, djelovati i na čuvanju naših bošnjačkih i bosanskih islamskih i kulturnih specifičnosti.

IZ će u narednom periodu, kako je naglasio, svoje djelovanje i dalje prilagođavati evropskom pravnom, socijalnom, političkom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, jer značajan broj pripadnika Islamske zajednice u BiH, Bošnjaka i drugih žive u zemljama Zapadne Evrope, te zato što BiH kulturno-povijesno pripada Evropi i politički je opredjeljenja za budućnost u Evropskoj unij (EU).

Poručio je, između ostalog, da će IZ kao evropska zajednica muslimana nastojati razvijati svoje obrazovne i institucionalne kapacitete kako bi na najodgovorniji način doprinosila budućnosti multireligijske, pluralne, otvorene i demokratske Evrope.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Sabora IZ Safet Softić podsjetio je kako je institucija reisu-l-uleme simbol kontinuiteta kolektivnog življenja islama na ovim prostorima.

„U toj instituciji objedinjuje se legitimitet naše duhovne veze sa halifama sve do poslanika Muhameda, a.s. i demokratska volja članova naše zajednice.  Ona je simbol jedinstva dina i ummeta, samim time i jedan od temelja našeg nacionalnog i narodnog identiteta. Jer, institucija IZ je za Bošnjake u teškim vremenima osporavanja njihovog nacionalnog identiteta i njihovog državotvornog karaktera u domovini Bosni bila daleko više od vjerske zajednice“, naglasio je Softić.

Danas je drugačije, smatra on, te poručuje da će IZ, osim internog uređenja i jačanja, u narednom periodu staviti fokus na rješavanje statusa ugovora IZ sa državom, jer se bez tog ugovora muslimani BiH i njihova zajednica s pravom mogu osjećati diskriminiranim.

„Predloženi ugovor svojim sadržajem garantuje osnovne vjerske slobode i usklađen je sa sadržajima ugovora kojeg su već potpisale druge dvije tradicionalne vjerske zajednice i visokim standardima sekularnog uređenja države. Nema i ne može biti bilo kakvog opravdanog razloga da se taj ugovor ne potpisuje. Vjerujem kako će razum nadvladati i kako se ovo pitanje više neće politizirati. To nije nikakva usluga ili ustupak IZ nego njeno osnovno pravo“, kazao je Softić.

Kazao je da, sudeći po dosadašnjem angažmanu reisu-l-uleme Kavazovića, i u narednom periodu možemo očekivati da će Zajedncia i on lično i dalje biti predvodnici međureligijskog dijaloga i baštinici bosanskog duha tolerancija i suživota.

Ocijeno je da su protekli izbori za reisu-l-ulemu pokazali zrelost Zajednice i da su bili istinski test za institucije i organe IZ kao i za stepen sloboda i demokratičnosti koji je postignut.

„Zato mi pričinjava posebno zadovljstvo to što smo ovaj proces dostojanstveno priveli kraju i što smo danas svjedočili i ovom svečanom činu uvođenja reisu-l-uleme u mandat. Koristim priliku da zahvalim svima koji su kroz rad komisija, Sabora i Izbornog tijela, pomogli da se ovaj proces dostojanstveno provede. Zahvaljujem se i drugim kandidatima koje smo imali za ovu poziciju. Mi smo u IZ ponosni na stepen transparentnosti, slobode i demokratičnosti koji smo postigli, a koji nije uobičajen za tradicionalne vjerske zajednice. To je nešto što ćemo nastaviti vrednovati i razvijati“, poručio je, između ostalog, Softić.

Ocijenivši da muslimani BiH, s obzirom na ostvarene rezultate tokom proteklog mandata ali i ranije, mogu biti izuzetno ponosni na svog reisu-l-ulemu, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je kako se nada da će reisu-l-ulema i u narednom mandatu na najbolji način promovirati vrijednosti naše časne vjere i naše tradicije.

„IZ oduvijek je imala najveći mogući značaj za očuvanje islama i zaštitu vjerskih prava muslimana u Bosni i Hercegovini, ali i regionu“, kazao je Džaferović i dodao da je posebno važno što IZ, osim tradicije Bošnjaka, čuva i promovira i višestoljetnu bh. tradiciju međusobnog uvažavanja različitih vjera i kultura, u okviru našeg multietničkog društva, čemu je reisu-l-ulema Kavazović poklanjao posebnu pažnju, što je prepoznato i izvan granica BiH.

Prema njegovim riječima, danas u EU, nažalost, postoje politike koje smatraju da muslimanima nije mjesto u Evropi i da je islam strano tkivo na ovom tlu.

„Danas kada sve više jačaju islamofobija, rasizam i antisemitizam, moramo biti glasni i jedinstveni u borbi protiv tih mračnih ideologija. I BiH i EU dom su za ljude različitih vjera i naroda, te bi bile nezamislive bez principa uvažavanja različitosti. Naša je obaveza da branimo taj bazični civilizacijski princip“, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da danas postoji mnogo onih koji ne žele dobro muslimanima u BiH čemu neprestano svjedočimo, jer se nad bh. muslimanima vrši sistemska diskriminacija, negira se genocid i istovremeno se protiv njih vodi pravi propagandni rat.

„Lažno nas se optužuje za radikalizam, ekstremizam, pa čak i terorizam, kako bi se opravdala sva zla i nepravde koje su nam nanesene ili nam se žele nanijeti. Ideologije koje su odgovorne za genocid, još uvijek imaju svoje sljedbenike na ovom tlu, i zbog toga se s pravom može reći da se u BiH i susjednim zemljama nalazi jedan od glavnih centara islamofobije.  Izraz islamofobije i diskriminacije jeste i uporno sprečavanje potpisivanja ugovora između države i Islamske zajednice u BiH. Oni koji blokiraju usvajanje ovog dokumenta, nisu ponudili nikakav argument zbog čega to čine. Vrijeme je da se ta stvar riješi“, dodao je Džaferović.

Prema njegovim riječima. obaveza svih nosilaca najviših državnih funkcija je da se bore za to da u BiH budu na snazi principi koji će omogućiti ravnopravnost svih građana, bez diskriminacije po etničkoj i vjerskoj osnovi.

„Naša je obaveza i da širimo istinu o BiH i o bh. muslimanima. Mnogo je onih koji šire neistine o našoj zemlji, našoj vjeri i nama. Mi moramo biti glasniji od njih. Radimo to s našim bosanskim ponosom, sa našom časnom vjerom u srcu i visoko podignute glave. Jer, istina je na našoj strani. Uvjeren sam da će i IZ predvođena reisom Kavazovićem nastaviti da bude jedan od tih glasnih glasova“, poručio je Džaferović.

Između ostalih, prisutnima se obratio i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je uputio čestitke Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.