Održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog

Održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog

U Tuzli je 3. septembra 2014. godine održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisustvovali su joj svi članovi Savjeta, direktor Behram-begove medrese i glavni imami sa područja Muftijstva.

U dnevnom redu sjednice, između ostalog, naročita pažnja je posvećena informaciji o saniranju posljedica prirodne nesreće koja je u proteklom periodu pogodila veliki broj džemata i muslimana na području Muftijstva tuzlanskog. Iz Fonda Islamske zajednice u BiH do sada su na ovome području upućena značajna interventna sredstva u Gračanicu i Bosanski Šamac, dok se nastoji, također, pomoći i u svim drugim sredinama u kojima je pomoć neophodna.

Na sjednici je objavljeno i da će nova mektebska godina početi 13. septembra ove godine u svim mektebima na području Muftijstva, te su usvojene preporuke za unapređenje mektebskog rada u narednom periodu.

savjet 09141

Članovi Savjeta s područja entiteta RS informirali su o problemima djece u Konjević Polju, ali i o poteškoćama u drugim osnovnim i srednjim školama u ovom entitetu, gdje se pokušavaju osporiti nacionalna bošnjačka prava. U tom pogledu je potvrđeno da će Islamska zajednica u BiH, kao i do sada, u okviru pravnih mogućnosti brinuti o interesima džematlija u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Članovi Savjeta su govorili i o drugim aktualnim temama, kao što su organizacija ovogodišnjeg hadža i pripreme za predstojeće izbore u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je i plan realizacije akcije Kurban za Behram-begovu medresu, koja ima veliki značaj u radu ove Medrese.