Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog

Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog

Redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog održana je u utorak, 22. novembra 2022. godine, u Janji. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Članovi Savjeta upoznati su s Planom rada i Budžetom Muftijstva tuzlanskog za 2023. godinu. Na sjednica su istaknuti važniji programski i infrastrukturni projekti planirani za narednu godinu.

Razmatrana je informacija o akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode na području Muftiluka tuzlanskog u 2022. godini. Prikupljeno je 48 tona poljoprivrednih proizvoda koji su predati odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog te ustanovama koje brinu o socijalno ugroženim osobama u Tuzli, Zvorniku, Potočarima, Doboj Istoku, Živinicama, Bosanskoj Dubici i Modriči.

Usvojen je plan akcije “Dani podrške Behram-begovoj medresi u Tuzli”. Na području Muftiluka tuzlanskog od 2007. godine u mjesecu decembru se realizira akcija “Dani podrške Behram-begovoj medresi”. I ove godine, u istom periodu, obavit će se potrebne pripreme i pružiti konkretna podrška ovoj školi.

Na sjednici je razmatrana informacija o provedenim pripremnim aktivnostima za održavanje izbora u Islamskoj zajednici na području Muftiluka tuzlanskog. Izbori u Islamskoj zajednici za nivoe džemata, medžlisa i Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za mandatni period 2022 – 2026. godina, bit će održani 2., 17. i 18. decembra ove godine.

Savjet za vjerska pitanja je na svojoj sjednici usvojio izjavu u kojoj izražava veliku zabrinutost zbog štetnog djelovanja pojedinih aktera političkog života u Janji čime su u posljedne vrijeme duboko narušeni odnosi među Bošnjacima ovog mjesta. Savjet je pozvao sve Bošnjake u Janji da pokažu visoku svijest i odgovornost prema sebi, svome narodu i domovini Bosni i Hercegovini, te da odbace svako djelovanje koje bi ih oslabilo i učinilo inferiornim. (Tekst izjave)

Na svečanom dijelu sjednice muallimu Hajrudin-ef. Baturiću je uručeno priznanje i nagrada za muallimski rad „Redžep-ef. Muminhodžić” za 2020/21. godinu.

muftijstvotz.ba