Održano 13. regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Održano 13. regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

U subotu, 18.3.2023. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli održano je 13. Regionalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na području Muftijstva tuzlanskog iz Islamske vjeronauke. Organizatori takmičenja su Muftijstvo tuzlansko, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Behram-begova medresa.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je istakao važnost islamske vjeronauke u podučavanju djece i mladih vrijednostima vjere. Naglasio je da je za mlade važno da se uzdižu u svojoj bogobojaznosti, odgoju i moralu.

– Škole i obrazovanje su najdragocjenije vrijednosti jedne zemlje, države, naroda. Imamo dobre škole i radit ćemo na tome da one budu još bolje. I vi već dajete svoj doprinos na tom planu. Danas smo u Behram-begovoj medresi, veoma uspješnoj školi koja je već dugo u ovome gradu. Za nekoliko godina obilježit ćemo 400 godina otkako postoji ova škola. Tradicija je itekako važna, a naš narod može biti ponosan na svoju tradiciju – kazao je muftija Fazlović, istakavši veliku ulogu profesora islamske vjeronauke.

Prisutnim učenicima i njihovim mentorima obratili su se dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, mr. Mehdin Selimović, predstavnik Pedagoškog zavoda te dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

U kategoriji osmih razreda prvo mjesto je zauzeo Zekerija Salihović (OŠ „Kalesija“), drugo Hadi Ćurtović (OŠ „Kalesija) a treće Hanadi Subašić (OŠ „Špionica“).
Kada su u pitanju takmičari devetog razreda najbolje su bile Nadira Subašić (OŠ Kalesija), Zerina Selimbašić (OŠ Kladanj) i Lejla Sinanović (OŠ „Kalesija“).

Merima Islamović (Poljoprivredna i medicinska škola Brčko) je osvojila prvo mjesto u kategoriji prvog razreda srednje škole, Saliha Čačković (Poljoprivredna i medicinska škola Brčko) zauzela je drugo mjesto, a treće Lamija Smajić (MSŠ Kalesija).

Ovi učenici predstavljat će Muftijstvo tuzlansko na državnom takmičenju iz Islamske vjeronauke koje će biti održano 20. maja 2023. godine u Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Visokom.

 

muftijstvotz.ba