Okoristimo se blagodatima mubarek-mjeseci redžeba i ša’bana

Okoristimo se blagodatima mubarek-mjeseci redžeba i ša’bana

Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, u Kur'anu časnom kaže: Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! (Kur’an, Et-Tevbe, 36.)

Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao je: Godina ima dvanaest mjeseci, a četiri su sveta; tri dolaze jedan iza drugog, to su: zul-ka'de, zul-hidže i muharrem, a redžeb je odvojen i dolazi između džumadel-uhra i ša'bana. (Buharija, Muslim)

Redžeb je mjesec kojem se u islamskoj tradiciji pridaje poseban značaj. U prijevodu na bosanski jezik riječ redžeb znači velik, veličanstven.

Posebnost mjeseca redžeba je u tome što se u njemu nalaze dvije mubarek-noći: Lejletur-regaib i Lejletul-Miradž. Lejletur-regaib je noć u kojoj je Amina, radijallahu anha, zanijela Allahovog Poslanika, alejhisselam. Ovo je noć koju muslimani provode u ibadetima nafila-namaza, učenja zikra, upućivanja dove Allahu, dželle šanuhu, učenja mevluda…

U noći Lejletul-Miradž, Allahov Poslanik, alejhisselam, uzdignut je na najviše nebo i boravio je u blizini Uzvišenog Gospodara. Na ovom putovanju je Allahov Poslanik, alejhisselam, prešao granicu koju prije nije prešao ni plemeniti melek. U noći Miradža Allah, dželle šanuhu, ummetu Muhammeda, alejhisselam, propisao je namaz koji predstavlja stub vjere.

U ša’banu je Poslanik, alejhisselam, pored ramazana, najviše postio. Kada su ga upitali koja je mudrost u vezi s tim, odgovorio je: To je mjesec u kojem su ljudi nemarni; on je između redžeba i ramazana, u njemu se uzdižu djela ka Gospodaru svjetova pa volim da se moja djela predoče dok postim. (En-Nesai)

Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se: Nisam vidjela Allahovog Poslanika da posti ni u jednom mjesecu više nego u mjesecu ša’banu; postio ga je cijelog, osim malo dana. (Buhari)

U drugoj predaji stoji da je Aiša, radijallahu anha, rekla: Allahovom je Poslaniku, alejhisselam, jedan od najdražih mjeseci koji je provodio u postu bio mjesec ša’ban, koji bi spajao s ramazanom. (Ebu Davud)

U mjesecu ša’banu se nalazi mubarek-noć Lejletul-berat koja je poznata kao noć oprosta, sudbine i želja. Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, za ovu noć rekao: Uzvišeni Allah promatra Svoja stvorenja u noći poloviom ša'bana i oprašta svima osim mušricima i zlobnicima. (Et-Taberani)

Iz riječi Enesa b. Malika, radijallahu anhu, može se saznati kako su Poslanikovi ashabi, kada bi ugledali da je nastupio mjesec ša'ban, povećali učenje Kur’ana časnog.

Poslanik, alejhisselam, veliku vrijednost je pridavao mjesecima redžebu i ša'banu, koji predstavljaju vrijeme pripreme ljudske duše, srca i razuma za berekete mjeseca ramazana, koji dolazi poslije njih. U ovim mubarek-mjesecima zbog njihove posebne vrijednosti vjernici nastoje da učine što više dobrih djela.

Provedimo ovo dragocjeno vrijeme s posebnom pažnjom na mubarek-noći u nastojanju da se približimo Uzvišenom Allahu, dželle šanuhu, te da steknemo Njegovu milost i zadovoljstvo. Ibadetimo u njima po uzoru na Muhammeda, alejhisselam, i njegove časne ashabe. Neka to bude naša uspješna priprema za ramazani-šerif. U ovim mjesecima stalno  upućujmo dove Allahu, dželle šanuhu.  Ustrajmo u učenju redžebske i ša'banske dove:

للَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَب، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

Allahu moj, učini nam bereketnim redžeb i ša'ban i podari da dočekamo ramazan. (Ahmed b. Hanbel)

Allah, dželle šanuhu, u Kur'anu časnom kaže:

Reci: ‘Allah vam poklanja pažnju samo zbog vaše molitve (dove).’  (El-Furkan, 77.)

 

A.Đ. muftijstvotz.ba