Okrugli sto o zaštiti prava i imovine Bošnjaka u RS-u

Okrugli sto o zaštiti prava i imovine Bošnjaka u RS-u

Islamska zajednica u BiH – Vakufska direkcija Sarajevo, u saradnji sa Muftijstvom banjalučkim, organizira 28. januara 2015. godine u Banja Luci okrugli sto Ostvarivanje i zaštita prava na imovinu, u kontekstu primjene Zakona o premjeru i katastru i Zakona o porezu na nepokretnosti u RS.

Skup će biti održan u Hotelu Bosna, Banja Luka, uz prisustvo predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija, institucija i pojedinaca, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića i potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS mr. Ramiza Salkića. Ideja o održavanju Okruglog stola nastala je kao dio sveukupnog procesa borbe Vakufske direkcije za zaštitu imovine Islamske zajednice i imovine Bošnjaka u BH. entitetu RS, a ima za cilj jačanje svijesti Bošnjaka o nužnosti učestvovanja u svim postupcima koji se odnose na njihovu imovinu, kao i uključivanje svih relevantnih faktora u ovaj proces, kako bi bile izbjegnute eventualne negativne posljedice primjene Zakona.

Obzirom da je Zakon o premjeru i katastru stupio na snagu 2013. godine, Zakon o porezu na nepokretnost se primjenjuje od 01. januara 2012. godine, a evidentno je da u javnosti i kod Bošnjaka nema dovoljno informacija o ovim Zakonima, organiziranje ovog okruglog stola se postavilo kao neminovnost. Osim toga iskustva sa terena govore da je u nekim slučajevima došlo ili može doći do neprincipijelnog provođenja Zakona, te da su Bošnjaci indirektno u nepovoljnijem položaju.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, pokrenula je širok spektar aktivnosti na zaštiti prava Bošnjaka i imovine Islamske zajednice u BH. entitetu RS. Budući da se u narednom periodu očekuje intenzivnija primjena Zakona o premjeru i katastru, u ovoj instituciji su uvjereni da je neophodno poduzeti korake da se Bošnjacima ukaže na moguće negativne posljedice za njihovu imovinu ukoliko ne budu aktivni, te daju instrukcije kako da zaštite svoju imovinu u RS. Uvjereni su da se u taj proces nužno moraju uključiti sve relevantne institucije i pojedinci. Učešće na okruglom stolu već su potvrdili pravnici i advokati, predstavnici Islamske zajednice u BiH, brojne međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS-a, novoizabrani bošnjački predstavnici u organima RS-a i druge osobe koje bi mogle dati doprinos po tom pitanju.

23-01-2015-agenda-bl