“Oslobodioci” slave, logoraši i porodice žrtava tuguju

“Oslobodioci” slave, logoraši i porodice žrtava tuguju

www.avaz.ba

Udruženje samozvanih “oslobodilaca” Bijeljine i ove godine, 31. marta u 19 sati (prvobitno je najavljeno u 12 sati), polaganjem vijenaca na Gradskom trgu obilježit će, kako kažu, početak rata u Bijeljini.

Na pozivnici ovog udruženja jasno se vidi da će nakon toga biti upriličen “svečani ručak” u opskurnom bijeljinskom restoranu “Lipov lad”.

oslobodioci2

Svečano će, dakle, biti obilježeni krvavi događaji proljeća 1992., kada su tadašnje lokalne vlasti pozvale Arkanove ubice, smještene mjesecima ranije na obalama Drine, da uđu u grad i s domaćim pomagačima pobiju najmanje stotinu civila, uglavnom Bošnjaka, Albanaca i Roma.

Bila je to generalna proba početka rata u BiH i surovo “uvježbavanje” ubijanja ljudi.

Nijedan “oslobodilac” nije ranjen i nije poginuo nijedan pripadnik Handžar divizije, o kojoj su tih dana govorili lokalni mediji.

Ubijeni su civili, čitave porodice. Dio žrtava je na brzinu ukopan u bijeljinskim mezarjima, dio bačen u Drinu, od kojih mnogi do danas nisu pronađeni.

Dok “oslobodioci” slave, udruženje logoraša Bijeljina-Janja, u srijedu 1. aprila, obilježit će 23-godišnjicu otvaranja zloglasnog logora u selu Batković pored Bijeljine.

Program obilježavanja počinje u 11 sati, a očekuje se dolazak bivših logoraša iz Krajine, Brčkog, Vlasenice, Janje i Bijeljine.

U četvrtak 2. aprila, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina obilježit će Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, tevhidom koji će se proučiti u 12 sati u Atik džamiji te učenjem Fatihe i dove 2. april, u 13:30 sati na Šehidskom mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini.

U subotu 4. aprila u 18 sati, u Domu kulture u Janji svi zainteresirani moći će vidjeti dokumentarni film “Logori smrti”, autora Avde Huseinovića.

Autor: E. M.