Osma smotra folklora u Tojšićima

Osma smotra folklora u Tojšićima

Folkorna sekcija Mektebskog centra Bijeljina, u subotu 26. juna 2014. godine, spletom bošnjačkih igara nastupila je na Osmoj smotri folklora u Tojšićima. Smotru je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo “14. maj”  Tojšići, u okviru kulturno-sportske manifestacije “Tojšićko ljeto 2014”. Učestvovalo trinaest kulturno-umjetničkih društava iz cijele BiH.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prije početka smotre za 350 učesnika je obezbjeđen ručak sa osvježenjem, a u 18h održan je okrugli sto predstavnika svih društava učesnika na kojem su dodjeljene zahvalnice i pokloni za učešće na smotri.
U 19:30h kroz Tojšiće je prodefilovala mladost, nakon čega je zvanično počeo program smotre folklora.
Publika je mogla uživati u ljepotama različitosti. Svako društvo je na poseban način predstavilo svoje folklorno umijeće.
Prije početka programa vjernoj publici su se predstavili najmlađi članovi KUD-a “14.maj” Tojšići i KUD-a “Stari grad” Jajce.
Smotru folklora otvorio je predsjednik organizacionog odbora “Tojšićko ljeto 2014”, Hajrudin Kuralić,  nakon čega se prisutnima obratio i trenutni vršilac funkcije predsjednika KUD-a “14.maj” Senad Šmigalović.
Članovi KUD-a “Stari grad” Jajce su u Tojšićima boravili 3 dana u domovima članova KUD-a “14.maj”. U nedjelju su posjetili Tuzlu, a u poslijepodnevnim satima vratili su se u svoj grad.
Učesnici osme smotre folklora su bili:
KUD “7.April” Vukovije
KUD “Rainci Gornji” Rainci Gornji
KUD “Brčansko kolo” Brčko
FA “Panonija” Tuzla
KUD “Mladi Rudar” Dobrnja
KUD “Mladost” Travnik
KUD “Stari Grad” Jajce
KUD “Sevdah” Seljublje
KUD “Zmaj Od Bosne” Gradačac
GKUD “Halisije” Kalesija
KUD “Puračić” Puračić
Mektebski centar Bijeljina – Folklorna sekcija
Domaćin KUD”14.Maj” Tojšići