OTPUTOVALA PRVA GRUPA HADŽIJA

OTPUTOVALA PRVA GRUPA HADŽIJA

Putem Ureda za hadž Rijaseta IZ ove godine će iz BiH putovati kopnom 765 hadžija i 1100 hadžija avionima, dakle ukupno 1865 hadžija. Pored toga putem Biss toursa iz Zenice na hadž odlazi 150 hadžija i putem Merkeza iz Novog Travnika 50 hadžija, saopćeno je iz Ureda.

Sve hadžije su pored redovne vakcine protiv meningitisa, po odluci Ministarstva zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije primile i vakcinu protiv sezonske gripe, koja je ujedno i zamjenska vakcina protiv virusa H1N1.

Hadžije će ove godine pratiti ljekarska ekipa koju sačinjava 16 ljekara i 5 medicinskih tehničara.
Hadžije koje na hadž putuju kopnom krenule su u subotu 7. novembra 2009. godine.
Podijeljeni su u dva dijela:
Prvi dio, 9 autobusa, sa hadžijama: sarajevskog, zeničkog i goraždanskog muftijstva krenuo je ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu, nakon klanjanja sabah namaza pravcem Rogatica – Višegrad – granični prijelaz Dobrun, Užice – Čačak – Kraljevo – Kruševac – Aranđelovac itd..

Glavni koordinator kopnom i glavni vodič prvog dijela kopnenog konvoja je Mirsad ef. Kalajdžić, dok je glavni vodič drugog dijela konvoja Safet ef. Karahmetović;

Drugi dio, 6 autobusa, sa hadžijama: tuzlanskog, bihaćkog, travničkog, banjalučkog i mostarskog muftijstva, krenuo je ispred džamije Princa Abdullaha u Tuzli, sa polaskom u 13,00, pravcem Bijeljina – granični prijelaz Rača, Kuzmin – Beograd itd.
Na graničnom prijelazu Rača drugi dio hadžija dočekala je delegacija MIZ Bijeljina i Janja, te grupa omladinskih aktivista Medžlisa islamske zajednice Bijeljine koja je svim hadžijama podijelila sokove sa željom da se zdravi i živi vrate svojim kućama.
Prvi put nakon rata u BiH konvoj bosanskih hadžija prošao je kroz Bijeljinu preko graničnog prijelaza Rača.

Planiran dolazak hadžija u Medinu je 15. novembra 2009.godine.
Povratak se planira 8. decembra 2009.

Hadžije u sedam aviona tuniske avio kompanije Nouvel air, putuju 14. i 15. novembra 2009. godine, sa aerodroma Dubrave – Tuzla i aerodroma u Sarajevu.
Glavni koordinator putovanja hadžija avionima je Izudin ef. Kruško.
Glavni vodič svih hadžija iz Bosne i Hercegovine je zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, a Nezim Halilović je zamjenik glavnog vodiča.
Povratak hadžija avionima planiran je za 1. i 2. decembra 2009. godine.