Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer ona prouzrokuje neprijateljstvo među braćom.
(Taberani)


OTPUTOVALA PRVA GRUPA HADŽIJA

OTPUTOVALA PRVA GRUPA HADŽIJA

Putem Ureda za hadž Rijaseta IZ ove godine će iz BiH putovati kopnom 765 hadžija i 1100 hadžija avionima, dakle ukupno 1865 hadžija. Pored toga putem Biss toursa iz Zenice na hadž odlazi 150 hadžija i putem Merkeza iz Novog Travnika 50 hadžija, saopćeno je iz Ureda.

Sve hadžije su pored redovne vakcine protiv meningitisa, po odluci Ministarstva zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije primile i vakcinu protiv sezonske gripe, koja je ujedno i zamjenska vakcina protiv virusa H1N1.

Hadžije će ove godine pratiti ljekarska ekipa koju sačinjava 16 ljekara i 5 medicinskih tehničara.
Hadžije koje na hadž putuju kopnom krenule su u subotu 7. novembra 2009. godine.
Podijeljeni su u dva dijela:
Prvi dio, 9 autobusa, sa hadžijama: sarajevskog, zeničkog i goraždanskog muftijstva krenuo je ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu, nakon klanjanja sabah namaza pravcem Rogatica – Višegrad – granični prijelaz Dobrun, Užice – Čačak – Kraljevo – Kruševac – Aranđelovac itd..

Glavni koordinator kopnom i glavni vodič prvog dijela kopnenog konvoja je Mirsad ef. Kalajdžić, dok je glavni vodič drugog dijela konvoja Safet ef. Karahmetović;

Drugi dio, 6 autobusa, sa hadžijama: tuzlanskog, bihaćkog, travničkog, banjalučkog i mostarskog muftijstva, krenuo je ispred džamije Princa Abdullaha u Tuzli, sa polaskom u 13,00, pravcem Bijeljina – granični prijelaz Rača, Kuzmin – Beograd itd.
Na graničnom prijelazu Rača drugi dio hadžija dočekala je delegacija MIZ Bijeljina i Janja, te grupa omladinskih aktivista Medžlisa islamske zajednice Bijeljine koja je svim hadžijama podijelila sokove sa željom da se zdravi i živi vrate svojim kućama.
Prvi put nakon rata u BiH konvoj bosanskih hadžija prošao je kroz Bijeljinu preko graničnog prijelaza Rača.

Planiran dolazak hadžija u Medinu je 15. novembra 2009.godine.
Povratak se planira 8. decembra 2009.

Hadžije u sedam aviona tuniske avio kompanije Nouvel air, putuju 14. i 15. novembra 2009. godine, sa aerodroma Dubrave – Tuzla i aerodroma u Sarajevu.
Glavni koordinator putovanja hadžija avionima je Izudin ef. Kruško.
Glavni vodič svih hadžija iz Bosne i Hercegovine je zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, a Nezim Halilović je zamjenik glavnog vodiča.
Povratak hadžija avionima planiran je za 1. i 2. decembra 2009. godine.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh