Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop za 14 žrtava genocida

Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop za 14 žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a prisustvovale su hiljade ljudi.

– I danas smo ovdje, u posjeti našim šehidima, u moru bijelih nišana, koji nas podsjećaju na čistoću njihovih duša i nevinost njihovih srca. Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućujemo dove Svevišnjem za njih.  Ali, ovdje smo i zbog nas živih, da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji, da više nikada nećemo nikome dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom. Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom, mjestom mira i suživota svih njenih ljudi – kazao je u obraćanju reisul-ulema.

On je pozvao da se zagledamo u bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje.

– To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naše prizemne sebičnosti, pohlepe i umišljenosti. Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima našeg mira, sigurnosti i budućnosti.  U onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi. Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I zato nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine – naglasio je reisul-ulema.

On je akcentirao da Srebrenica jeste mjesto našeg stradanja, ali da je zajedno možemo učiniti mjestom mira; mjestom nade i ohrabrenja za sve nas; mjestom istine za žrtve i pravdom za zločince i za  one koji ih štite i veličaju.

– Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju. Pozivamo i one koji nose moralnu odgovornost za počinjeni zločin da i sami pronađu snagu u sebi i hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Prije dženaza-namaza održan je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musale Memorijalnog centra. Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije, na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara.

U mezarju Memorijalnog ukopani su Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić. Najstarija žrtva je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić.

(MINA)