POZORIŠNA PREDSTAVA „ROD I DOM“

POZORIŠNA PREDSTAVA „ROD I DOM“

U organizaciji BKUD-a “Mula Alija Sadiković”, u petak 06.04.2018. godine u Domu kulture u Janji sa početkom u 19:00 sati, bit će održana pozorišna predstava “Rod i dom”.  Ulaz slobodan.


„ Rod i dom“ Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Monodramu izvodi tuzlanski glumac Irfan Kasumović.

Predstava „Rod i dom“ je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i zabilježila je preko četrdeset izvođenja i gostovanja u Tuzli, Sarajevu, Bugojno, Kladnju, Travnik, Srebrenik, Lukavac, Gračanici, Vitez, Gradačcu, Zenici, Banja Luci, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg) i turneju po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica) i Švedskoj ( Norrkoping, Malmo i Gislaved).
Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrame mladog glumca Banja Luka (takmičarski program), oba festivala su u maju mjesecu 2017.godine, i TiFBU festival u Bugojnu u novembru mjesecu 2017.godine.
Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca.
Također, predstava je sa prosječnom ocjenom 4,97 pobijedila na festivalu TiFBU 2017. u Bugojnu kao najbolja predstava po ocjeni publike. Rod i dom je i u zvaničnoj konkurenciji na festivalu monodrame u Istočnom Sarajevu za 2018.godinu.