Predramazanske noći Kur'ana, ilahija i kasida

Predramazanske noći Kur'ana, ilahija i kasida

            Medžlis Islamske zajednice Bijeljina obavlja pripreme za mubarek mjesec Ramazan 1434. h.g.. Po prvi put ove godine, MIZ Bijeljina u saradnji sa MIZ Janja organizirat će dvije predramazanske noći Kur'ana, ilahija i kasida. Horska sekcija Mektebskog centra u Bijeljini, predvođena muallimom Enisom Okanović, na redovnim probama već uvježbava planirani program, a svoje pripreme obavljaju i članovi Folklorne sekcije i orkestra.

Muallima Enisa Okanovic sa clanovima horske sekcije

            Manifestacije će se održati u petak 5. jula poslije akšam namaza u dvorištu Atik džamije u Janji, a u subotu 6. jula poslije akšam namaza u haremu Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini. Glavni imam MIZ Bijeljina, Samir ef. Camić, nada se da će ovakve manifestacije preći u tradiciju, te da će se saradnja dva susjedna medžlisa i drugim povodima unapređivati.

Samir ef Camic

            “Ono što je zamišljeno tokom obje predramazanske večeri je to da polaznici mektebske nastave iz Janje prouče nekoliko odlomaka iz Kur'ana, dok će članovi horske i folklorne sekcije Mektebskog centra u Bijeljini izvesti tradicionalne bošnjačke igre i ilahije i kaside na bosanskom, arapskom i turskom jeziku,” kazao je Samir ef. Camić.