Predramazansko veče u Bijeljini

Predramazansko veče u Bijeljini

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Janja i Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u subotu 6. jula između akšama i jacije, u Atik sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini održano je drugo predramazansko veče. Zajednički projekat dva susjedna medžlisa organizirali su i izveli učači Kur'ana iz Janje i članovi sekcija Mektebskog centra u Bijeljini.

            Ovom prigodom, nakon akšam namaza svečano je otkrivena info-tabla Komisije za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa BiH, čime je i službeno zaokružen formalno-pravni status Atik džamije, nacionalnog spomenika BiH. Tim povodom, okupljenim vjernicima se obratio i Muamer ef. Zukić, izaslanik muftije tuzlanskog, koji je kazao da je Atik džamija simbol povratka i simbol statusa muslimana Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Tamni oblaci i kiša koja je prokapala osujetili su namjeru organizatora da ovo veče bude održano u haremu Atik džamije. Proba je održana pod otvorenim nebom, ali je volja Allaha dž.š. bila da se veče Kur'ana, ilahija i kasida održi u džamiji. Ipak, nakon toga folklorna sekcija MIZ Bijeljina nastupila u dvorištu džamije. Učači Kur'ana iz Janje, Osman Gutić, Ejjub Camić, Omer Jakupović, Almedina Durgutović, Šefika Godušević, Fatima Camić i Fatima Mulasalihović još jednom su pokazali zašto su zauzimali visoka mjesta na raznim takmičenjima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Ovom prilikom podsjećamo i na dva bijeljinska bisera, svojevremeno najbolje učenike u svojim generacijama na Behrambegovom medresi u Tuzli, Amela Šehovića i Jusufa Džafića. Hafiz Jusuf Džafić, krajem prošle godine završio je hifz  Plemenitog Kur'ana, a diploma mu je uručena 30. marta ove godine na svečanoj akademiji Instituta Muallima Kur'ani-Kerima pri Islamskom univerzitetu Al-Azhar u Kairu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Još fotografija