Preporodov prilog: Jedna si jedina, moja domovina

Preporodov prilog: Jedna si jedina, moja domovina

Preporodov prilog u broju od 01. marta 2016. godine posvećen je Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovini.

02-03-2016-02-preporod-prilog-dan-nezavoisnosti-1

Autor priloga Safer Muminović na četiri stranice, uz prigodne ilustracije, predstavio je ključne historijske etape razvoja i kontinuiteta Bosne i Hercegovine i njene teritorijalne cjelovitosti.

Preporod objavljuje integralni tekst Fetve Vijeća muftija o mahrami te izvještaj sa sjednice Vijeća muftija na kojoj se raspravljalo o vainstitucionalnom djelovanju pojedinaca i grupa.

Preporod pita treba li liječenje Kur'anom staviti u nadležnost IZ, ukazuje na potencijalne teme i probleme o kojima bi se trebalo više razgovarati i za koje muslimani pokazuju veći interes.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović piše o džematu kao simbolu i osnovi našega zajedništva, dok Muharem ef. Omerdić naglašava da je danas jedinstvo džemata aktuelnije nego ikada.

Osobe s oštećenim sluhom govore o svojim vjerskim potrebama i očekivanjima od Islamske zajednice. Preporod donosi analizu o tokovima bošnjačko-muslimanske svijesti na temelju objavljenih tekstova u Glasniku, te upozorava na alarmantnu činjenicu o tihom odlasku Bošnjaka iz entiteta RS na primjeru Prnjavora.

Vijesti iz Islamske zajednice i medžlisa, islamskog svijeta i bošnjačke dijaspore zauzimaju značajan dio i u ovom broju Preporoda.

Preporod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

*Cijeli tekst (u pdf formatu)  možete dobiti na zahtjev putem maila preporodredakcija@gmail.com ili kupovinom printanog izdanja Preporoda od 1. marta