Proučen Mevlud u Atmadža džamiji u Džematu Atmačići

Proučen Mevlud u Atmadža džamiji u Džematu Atmačići

U Atmadža džamiji u Džematu Atmačići, u utorak 29. decembra 2015. godine poslije jacija namaza, proučen je Mevlud povodom rođenja Allahovog Miljenika Muhammeda s.a.v.s. Tokom Rebiu-l-evvela, mjeseca Allahove milosti, ovo je treći Mevlud proučen na području MIZ Bijeljina. Poslije jacija namaza, u Džematu Janjari Mevlud će se proučiti u nedjelju 3. januara 2016. godine, a u Džematu Glinje mevludska svečanost planirana je, in shae Allah, 9. januara 2016. godine.

Kako je istaknuo imam džemata Atmačići, Irfan ef. Grabčanović, bilo je lijepo čuti sve imame MIZ Bijeljina i djecu polaznike mektebske nastave koji su izveli mevludsku svečanost, te u ovoj lijepoj džamiji vidjeti brojne džematlije i njihove musafire iz okolnih džemata.

matm18

“Djeca iz mekteba su radost naših očiju. Ono gdje najviše trebamo da se trudimo to je da se posvetimo našoj djeci i omladini. Baklju Islama  koju nam je prenio naš Časni Pejgamber s.a.v.s, mora neko nastaviti da nosi, a to su ova djeca. Ako im je lijepo predamo, onda ima nade da će oni lijepo da je prihvate i ponesu,” kazao je Irfan ef. Grabčanović.

matm20

Glavni imam MIZ Bijeljina, Samir ef. Camić, u prigodnom vazu još jednom je naglasio vrijednost mekteba, naše tradicije i vjere, džemata i zajedništva, vrijednost upute iz Kur'ana.

matm18

“Večeras je lijep povod našeg okupljanja u ovoj lijepoj džamiji. Večeras smo od ove djece lijepih poruka primili, ali želim vam i ovo kazati. – Mi smo Te poslali svim ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ – zapisano je u Kur'anu za našeg Poslanika s.a.v.s., ali većina ljudi ne zna. Ne znaju oni koji se ne zovu muslimani, a na žalost, ne znaju ni oni koji se zovu muslimani i koji nam se na razne načine predstavljaju da su muslimani. Zašto je On došao? Da nam donese radost, ljepotu, razgalu našim srcima. To trebamo govoriti, ponavljati, da je Islam lijep, plemenit, da je Islam ispunjen ljubavlju, a ne mržnjom. Kur'an nas opominje šta moramo činiti da ne bismo otišli u Džehennem, šta nam je činiti da bismo zaslužili Džennet,” istaknuo je glavni imam Samir ef. Camić.