Ramazan je istinska škola promjene

Ramazan je istinska škola promjene

Nastavljaju se prigodni ramazanski zijareti Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina. U ponedjeljak 13. juna uveče, 9. Ramazana 1437. h.g., u Bijeljini je boravio Admir ef. Muratović, profesor arapskog jezika u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Domaćini su bili Mirsad ef. Okanović i Muamer ef. Camić.

Nakon iftara u porodici Mujanović, profesor Muratović klanjao je jacija namaz i teravih namaz u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, a potom je održao prigodni ramazanski vaz za okupljene džematlije. Da ga Allah Uzvišeni nagradi za svaku riječ koju nam je uputio.

“Ko isposti mjesec Ramazan sa imanom, vjerujući, sa istinskim uvjerenjem, ubjeđenjem, nadanjem u Allahovu dž.š. nagradu, takvom će Allah oprostiti sve ranije počinjene grijehe,” rekao je profesor Admir ef. Muratović, zapitavši se kakvi ćemo biti nakon Ramazana.

“Hoćemo li sve zaboraviti? Hoćemo li i dalje moći kontrolisati svoje strasti ili ćemo se prepustiti strastima da nas vode gdje god žele? Hoće li se alkoholičar vratiti alkoholu, hoće li se bludnik vratiti bludu, hoćemo li barem nekada svoga komšiju, svoga rođaka, svoga prijatelja pozvati na ručak, na kahvu, na čaj ili ćemo za to čekati sljedeći Ramazan? Ramazan je mjesec istinske čovjekove promjene. Ramazan je prilika da se lišimo mnogih nevaljalih navika, oblika ponašanja. Ramazan je istinska škola promjene, prilika da čovjek postane bolji u svakom pogledu. Ali, on to mora istinski željeti i tek tada će se to desiti. Samo od sebe, takvo nešto se neće dogoditi,” kazao je u bijeljinskoj Sulejmaniji profesor Admir ef. Muratović.