Ramazanska poruka muftije tuzlanskog

Ramazanska poruka muftije tuzlanskog

Bismillahirrahmanirrahim.
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.
Salavate i selame upućujemo Njegovom Vjerovjesniku i Poslaniku Muhammedu.
Milost Allahovu tražimo za Pejgamberove smjerne ashabe i sljedbenike na svim stranama svijeta i u svim vremenima.
Mir neka je na duše dobrih bosanskih šehida.
Draga braćo i poštovane sestre!
U utorak 9. jula ove godine, počinje najodabraniji mjesec. Pred nama je trideset dana mubarek-ramazana.
I ovaj mjesec dočekujemo s brojnim našim strahovima i brigama. Živimo u vremenu posvemašnje krize, posrnulog morala, teških socijalnih prilika i beznađa.
Stoga, upravo ramazan nam može biti dragocjeni predah i ohrabrenje i mi ga dočekujemo s vjerničkom radošću. Ramazan je po svemu, uvijek simbol nade i pouzdanja. Mi muslimani se u njemu nadamo dobru, i to dobru u ljudima i u svijetu u kojem živimo. Blagodati ovoga mjeseca su toliko raznovrsne da nam donose puno pouzdanja da se ta naša nada može, uz Allahovu pomoć ostvariti.
Ramazan je prilika da ojačamo, svako od nas, tijelo i dušu, da se priberemo i vratimo snagu. Ramazanskim postom ćemo pročistiti tijelo od nagomilanih štetnih naslaga, a duša će, u pokornosti Uzvišenom Stvoritelju, uspostaviti izgubljenu snagu i mir. Tako ćemo pomoći i sebi i drugima na putu savladavanja poteškoća koje imamo.
Draga braćo i sestre!
Ramazan je odabrano mubarek-vrijeme u kojem treba da se, u miru i ibadetu, susretnemo sa samim sobom, svojom skrivenom nutrinom, sa svojom porodicom i džematom, da se okrenemo jedni drugima na najljepši način i popravimo naše stanje. Ojačajmo našu vjeru i gradimo harmoniju u porodicama i džematima. Neka naša srca omekšaju a ruke dobročinstva otvore i rašire. Nemojmo zaboraviti one među nama koji su u nevolji i koji očekuju naše milosrđe.
U ramazanu ćemo obilježiti i osamnaestu godišnjicu Genocida u Srebrenici i prisjetiti se stanja u kojem žive naši povratnici. Budimo u tome dostojanstveni i smjerni, onako kako nam i priliči.
Neka nas svjetlo Allahove upute i milosti prati u ovom odabranom vremenu. Svim muslimanima želim da ga u miru provedu i izvrše ibadete koji su u njemu propisani, a da nakon ramazana budu još stameniji na putu naše uzvišene vjere i dobročinstva prema svim ljudima.
Ramazan mubarek olsun!
Vahid-ef. Fazlović,
MUFTIJA TUZLANSKI