Razvoj halal turizma u svijetu

Razvoj halal turizma u svijetu

Autor: Piše: dr. Lejla Žunić, PMF Sarajevowww.preporod.com

Turizam predstavlja značajan dio svjetske ekonomije. Turistička kretanja omogućavaju uspostavljanje ljudskih veza i upoznavanje geografskog ambijenta. Kur’an ohrabruje turistička kretanja iz dva razloga: a) upoznavanje različitih geografskih predjela na Zemlji i druženje s ljudima, b) spoznavanje Allahove moći stvaranja. U Kur’anu su opisane blagodati koje su bile date stanovnicima Sabe, prosperitet življenja i urbanizacija: naselja i poveznice, te mogućnost putovanja iz mjesta u mjesto (Saba, 15-21).

Pozicija Bosne i Hercegovine

U SAD (Sjedinjene Američke Države) prepoznate su top ‘’muslimansko-prijateljske’’ destinacije (tj. destinacije koje imaju halal ponudu za muslimanske turiste): Hjuston u Teksasu, Nju Jork, Čikago, Vašington i sl. Pored halal ponude hrane i pića, smještaja koji omogućava obavljanje molitve i korištenje odvojenih bazena za muškarce i žene, program boravka uključuje niz kulturnih i zabavnih aktivnosti koje su naročito interesantne muslimanskim turistima: halal šoping, halal restorani, obilazak džamija, islamskih centara, muzeja koji promovišu islamsku kulturu i tradiciju i sl. Npr. u Nju Jorku su popularni: Islamski kulturni centar (The Islamic Cultural Center of New York), El-Farukova džamija (Masjid Al Farouq), Džamija Takva (Masjid At-Taqwa) i Islamski centar na Univerzitetu u Nju Jorku (the Islamic Center at New York University), gdje je ujedno moguće obaviti namaz.
U strukturi turističkih posjeta (2013), Bosna i Hercegovina ima najveće učešće turista iz Turske (broj 1), ali i veliki broj turista iz arapskih zemalja. Trend porasta muslimanskih turista obilježio je i naše područje, naročito kada je riječ o sarajevskoj turističkoj destinaciji. Sarajevo ima bogate kulturno-historijske potencijale, a najveću vrijednost ima osmansko graditeljsko naslijeđe (zajedno sa austro-ugarskim). Poznato je da određene uslužno-ugostiteljske jedinice imaju priznat halal certifikat: hoteli (Europa, Hollywood, City Boutique), restorani (Terasa Ilidža, Cordoba BBI i dr.). Pored toga, naša zemlja ima i bogate prirodne turističke potencijale, u Sarajevu naročitu vrijednost imaju: Vrela Bosne i Bijambare. Sarajevska destinacija je posebito interesantna, jer se ovdje susreću Istok i Zapad, različite kulture islamskog i kršćanskog svijeta; zbog toga je Sarajevo često prepoznato kao ‘’Evropski Jerusalem’’. Sve su to pogodnosti koje omogućavaju razvoj halal turizma u BiH. Imidž naše zemlje, koju je značajno obilježio posljednji rat i agresija (1992.-1995.), recentno je u fazi restauracije, jer se sve više prenose pozitivna iskustva turista koji su doživjeli Sarajevo i BiH kao prijateljsku i mirnu sredinu.
Međutim, u halal turizmu BiH su prepoznata 2 negativna trenda: a) slab porast certificiranih halal objekata (hotela i restorana), b) nelegalne halal oznake u većim gradovima i turističkim destinacijama. Neki od ciljeva jesu da se osnaži halal industrija u Sarajevu i BiH i legalizuje certifikacija usluga. Ovo se odnosi na različite sektore halal biznisa (proizvodnja, ugostiteljstvo, turizam).

Cijeli tekst