Reisu-l-ulema na zajedničkom iftaru u Goraždu

Reisu-l-ulema na zajedničkom iftaru u Goraždu

U utorak, 01. jula 2014. godine, u restoranu „Casablanca“ u mjestu Mravinjac, općina Goražde, Muftijstvo goraždansko upriličilo je iftar i druženje predstavnika medžlisa i članova Sabora Islamske zajednice, te drugih predstavnika javnog, kulturnog i političkog života ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Domaćin iftara bio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a poseban gost reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Sa Reisu-l-ulemom ovom iftaru prisustvovao je i docent sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Dževad Hodžić. Iftaru je prisustvovala i grupa Ljekara bez granica iz Republike Turske, odnosno grupa predstavnika turske organizacije IHH (İnsanHakveHürriyetlerive İnsaniYardımVakfı).

Akšam namaz prisutni su klanjali u mesdžidu koji se nalazi u neposrednoj blizini restorana. Riječi dobrodošlice na iftaru uputio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a prigodnim se obraćanjem obratio reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović.

Poklon sliku Kajserija džamije i Islamskog kulturno-obrazovnog centra ‘Sultan Mehmed Fatih II’ u Goraždu Reisu-l-ulemi je uručio načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović i zahvalio se za pažnju koju Reisu-l-ulema posvećuje Goraždu i ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nakon iftara Reisu-l-ulema je u pratnji Muftije goraždanskog prisustvovao teravih namazu u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, gdje se obratio prisutnima prigodnim vaz-i nasihatom. Teravih namaz predvodio je savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasdi Republike Turske u Sarajevu g-din Hasan Atli, koji je ranije bio prisutan i na zajedničkom iftaru.

Doc. dr. Dževad Hodžić vaz-i nasihatom obratio se pred teravih namaz džematlijama Kajserija džamije u Goraždu.

Dženan Imamović