Reisu-l-ulema posjetio Zvornik i susreo se s podrinjskim imamima

Reisu-l-ulema posjetio Zvornik i susreo se s podrinjskim imamima

www.muftijstvotz.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović posjetio je u četvrtak 8. februara Medžlis Islamske zajednice Zvornik i susreo se sa svim imamima podrinjskih džemata.

Reisul-ulema je, u pratnji muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, razgovarao sa glavnim imamima i imamima podrinjskih medžlisa Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Janja i Bijeljina.

Muftija Fazlović se zahvalio Reisu-l-ulemi na ovom susretu, te je govorio o stanju u ovom dijelu Muftiluka. Istakao je specifičnost rada imama u podrinjskim džematima jer oni često imaju i više zadaća od drugih imama. Iako ova misija nije lahka, muftija Fazlović je istakao da je u ovom dijelu Islamske zajednice stanje stabilno, a da najodgovorniji ljudi dobro rade svoj posao.

Poseban akcenat je na radu s mladima i organizaciji mektebske nastave. Cilj je da sva djeca u Podrinju budu obuhvaćena mektebskom nastavom i vjeronaukom u školama.

Muftija Fazlović je naglasio brigu Reisu-l-uleme za džemate u bh entitetu RS, gdje je naš narod preživio strašna stradanja i Genocid i gdje ima mnogo problema i izazova. Posebno se zahvalio Reisu-l-ulemi za osnivanje Fonda solidarnosti čija je pomoć veoma značajna u finansijskoj stabilizaciji džemata u Podrinju.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je iskazao radost zbog susreta s podrinjskim imamima, mladim kadrom koji imaja veliku odgovornost. Reisu-l-ulema je govorio o izazovima s kojima se Bošnjaci danas susreću. Apelirao je na imame da urade sve što su u mogućnosti kako bi naš narod opstao na svojoj rodnoj grudi i uspješno organizirao život u porodicama i džematima. Istakao je i važnost stalnog pozivanja na mir, toleranciju i razumijevanje među ljudima, jer je to važan princip naše vjere i ove naše zemlje.

Reisu-l-ulema je kazao da se nakon zaokruženih radova na infrastrukturi, sada valja intenzivnije posvetiti radu na duhovnosti i međusobnom povezivanju ljudi. Problema i izazova ima, ali ih valja rješavati jedan po jedan. Jedan od gorućih problema je nepriznavanje bosankog jezika u bh entitetu RS. Islamska zajednica je temeljna organizacija Bošnjaka. Ona brine o njihovom duhovnom ali i kulturnom uzdizanju. Snažnu podršku tome daju i imami svojim društvenim angažmanom. Kulturno uzdizanja našeg naroda, čitanje i približavanje knjige narodu, formiranja džematskih i drugih biblioteka, je od izuzetne važnosti. Nema kulture bez knjige, istakao je, između ostalog, Reisu-l-ulema.

On je podsjetio da smo mi narod koji je opstao na ovim prostorima bez obzira na nedaće i problema kroz koje smo prolazili. Uvijek smo obnavljali sve što nam je uništeno i bivali mnogo jači. U tome smislu valja i dalje raditi na jačanju svakog našeg džemata i svake porodice, posebno u Podrinju.

Tokom razgovora s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem imami su ukazali na probleme sa kojima se susreću. Istakli su problem iseljavanja stanovništva, kao i lošu ekonomsku situaciju, oduzamnje zemlje od Bošnjaka kroz procese primjene zakona o katastru i premjeru, problem dobijanj dozvola za gradnju i adaptaciju objekata. Potrebno je jačati vakufe i revitalizirati postojeće, jačati duhovne i kulturne institucije, ali i ozbiljnije poraditi na političkoj organiziranosti Bošnjaka u ovom dijelu BiH, s obzirom da se kroz učešće u vlasti mogu ostvariti brojna prava našeg naroda.

Reisu-l-ulema je posjetio i sjedište Medžlisa IZ-e Zvornik gdje je o radu ovog medžlisa razgovarao s predsjednikom Izvršnog odbora Mustafom-ef. Muharemovićem, glavnim imamom Harisom-ef. Mustajbašićem i sekretarom Osmanom-ef. Halilovićem.