Reisu-l-ulema: Vrlo je važno da su dokazani genocid i zločini u cijeloj državi

Reisu-l-ulema: Vrlo je važno da su dokazani genocid i zločini u cijeloj državi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović za Faktor je komentirao presudu koju je Haški tribunal izrekao zločincu Radovanu Karadžiću.

– Ovo je prvostepena presuda. Treba sačekati i konačnu presudu kao takvu. Naravno, važno je da je sud presudio da je zločin genocida u Srebrenici, kao i zločine na prostoru cijele BiH, počinila vojska bosanskih Srba, čiji je Karadžić bio komandant – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Presuda za historiju

Dodao je da je jako bitno i to što je sudskom presudom potvrđeno da su zločini u cijeloj BiH planirani i počinjeni, kao i da je genocid u Srebrenici planiran i počinjen.

-Ova presuda sadrži čitav niz argumenata i činjenica koje su za BiH, za njene narode, važni i bitni, jer će se na ovim presudama, dakle presudama o genocidu i ostalim zločinima, pisati historija. Isto tako, dolazit ćemo svi do kolektivne spoznaje da su neki ljudi, odnosno neki vrlo određeni ljudi poput Karadžića, Mladića i drugih, udruženi u zločinački poduhvat učinili to u BiH nad bosanskim muslimanima – naglasio je Reisu-l-ulema.

Vjeruje da će ove presude doprinijeti stabilnosti BiH, doprinijeti “spoznaji svih nas da se na zločinu ne može graditi nikakva budućnost i da zločin kao takav ne može proći“.

Poruka srpskom narodu

Na konstataciju da u entitetu RS i u Srbiji i dalje ima mnogo onih koji Karadžića i Mladića doživljavaju herojima, reis Kavazović kaže da moramo biti potpuno svjesni da su oni, koji su ovo sve planirali, još uvijek prisutni.

-Te političke elite su još uvijek prisutne, te intelektualne elite oličene u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) su još uvijek prisutne, duhovne elite tog naroda su još uvijek prisutne. Dakle, oni koji su inspirirali su još uvijek tu. Međutim, ja se nadam, ipak živim u toj nadi, da će srpski narod smoći snage da ovo što je učinjeno prepozna kao zločin koji je počinjen, nažalost u njegovo ime i da to odbaci i osudi. Sada je najvažnije da se to dogodi tom narodu. Da ima glasova koji to ne žele, svi to znamo, ali valja dalje nastaviti graditi odnose i te, kako bih kazao, protagoniste tih ideja eliminirati iz tkiva naroda na ovim prostorima – ističe reisu-l-ulema Kavazović.

O čemu učiti djecu

Komentirajući činjenicu da Karadžić nije proglašen krivim za genocid u još sedam općina, reis Kavazović kaže kako ne spori da je Sud uvijek meritoran da kaže svoje.

-Međutim, nije sudska istina jedina o onome što se dogodilo. Imaju i naši unutarnji osjećaji. Ako je međunarodna zajednica pojam etničko čišćenje inaugurirala samo da to ne bi proglasila genocidom, onda mi moramo na ispravan način razumijevati šta je značio taj termin etničkog čišćenja koji je, naravno, proizveden u toku samog genocida. Termin etničko čišćenje je uveden samo da se zločini ne bi nazvali genocidom. Mi to, ipak, moramo razumijevati na način da znamo šta to znači u svojoj suštini. I da o tome učimo svoju djecu – zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.