Reisul-ulema: Budimo iskrene ensarije Gazi Husrev-begove medrese, podržimo poduhvat rekonstrukcije i dogradnje

Reisul-ulema: Budimo iskrene ensarije Gazi Husrev-begove medrese, podržimo poduhvat rekonstrukcije i dogradnje

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u petak je kazivao hutbu povodom organiziranja sergije za podršku projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, upućujući poziv vjernicima da učešćem u ovom projektu budu na strani dobra.

– Suština naše vjere je tevhid, vjerovanje u Jednog Boga i Njegovo veličanje. Pokoravanje Allahu, dž.š., slijeđenje Njegovih naređenja i izbjegavanje Njegovih zabrana određeno je upravo nepokolebljivom vjerom u Allaha Uzvišenog; to je kamen temeljac pobožnosti, čestitosti i vrlina. Dok svjedočimo Božiju jednoću, potvrđujemo i vrijednost svakog čovjeka, kao jedinstvenog i neponovljivog Božijeg stvorenja. Svi ljudi su potomci Adema, a.s., koji je mikrokosmos, mali univerzum. Njemu je podareno namjesništvo i podređeno sve što je na Zemlji – kazao je reisul-ulema u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Kako je naveo, danas se dominantna civilizacija, opsjednuta ratovima, pohlepom i gramzivošću za materijalnim dobrima, odriče čovjeka i njegove ljudskosti i osobnosti.

– Na njega se ne gleda kao na ličnost i Božije stvorenje, nego kao na usmjerenog i bezličnog glasača na izborima; kao na jeftinog radnika u proizvodnim pogonima; na žrtvu bez identiteta u ratovima, na statističku brojku; na siromašnog i društveno nevažnog pojedinca. Nad tako bezličnim Božijim stvorenjem dopušteni su sila i bezakonje, nekažnjeni krvavi zločini, progoni i porobljavanja! Vlastitim očima vidimo kako se brutalno krše temeljna ljudska prava, norme i zakoni, međunarodni ugovori i konvencije – naglasio je reisul-ulema.

Poručio je da se protiv takvoga svjetonazora mi u Bosni borimo već više stoljeća i brižljivo čuvamo svoje vjerovanje u Jednoga Boga, a da je “centar te naše borbe grandiozni hram znanja: Gazi Husrev-begova medresa, koja će uskoro, s Bibliotekom i Džamijom, obilježiti 500 godina rada”.

– Ne treba posebno podsjećati na sve ono što je ova škola postizala tokom tog vremena, na nebrojene predvodnike i alime u našem narodu, zemlji i svijetu koji su izrastali u ovom zdanju. Mnoge moralne i intelektualne veličine je Medresa odgojila i obrazovala i marljivo čuvala vrijednosti našeg islamskog, ali i evropskog kulturnog identiteta. Kada god govorimo o takvoj grandioznosti medrese, prisjetimo se plemenitog dobročinitelja Gazi Husrev-bega, koji je oporučio da se u ovoj školi proučava ono znanje koje budu iziskivali vrijeme i mjesto – naveo je reisul-ulema.

Naglasio je da je danas Gazi Husrev-begovoj medresi potrebno da budemo njeni iskreni ensarije i da podržimo poduhvat rekonstrukcije i dogradnje zgrade njenog ženskog odjeljenja.

– Ta zgrada će, ako Bog da, omogućiti bolje uvjete, adekvatniji smještaj i kvalitetnije obrazovanje učenicama. Građevina koju podižemo bit će naša ‘sadaka-i džarija’ (trajna sadaka) koja će koristiti vrijednim tragaocima za znanjem. Bit će to plodonosni vakuf budućnosti. Budimo na strani dobra, budimo na Božijoj strani, poredani u safove kao bedemi čvrsti. Neka naša podrška bude velikodušna i ponukana iskrenim nijetom da se pridružimo velikom Gazi Husrev-begu – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Hutba je pročitana i u drugim džamijama.

Podsjećamo, pokrenuti su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Ovo predstavlja veliki organizacijski iskorak i graditeljski poduhvat koji će omogućiti bolje uslove za smještaj, rad i druge aktivnosti učenica ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(MINA)